Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

martin123xxx

18. 10. 2008 19:12
Aha

No jen je divné, jakmile se jedná o spisovatele, zpěváka či sportovce, hned je tady zastánců hromada. Je mi z intelektuálů na blití. Ze sportovců jakbysmet.

0 0
možnosti
MG

krajánek

18. 10. 2008 22:37
Re: Aha

Intelektuálové se nelíbili i Leninovi.Ten kdysi prohlásil:Intelektuálové byli vždycky neštěstím pro stranu.

0 0
možnosti
JB

lukim

18. 10. 2008 18:29
Historici?

Tam žádní nejsou, to je dosazená jenom pravičácká svo-loč!Rv(Y)

0 0
možnosti
DO

oId fashioned Vince III..

18. 10. 2008 18:06
mno, tak v Česku nelze věřit

ani zápisu v "elvéčku", natož tomuhle...Rv

0 0
možnosti
LV

Lumir_B

18. 10. 2008 15:50
Sice mi to vůči Kunderovi připadá taky nechutné

..na druhé straně takové skutečnosti nelze tajit pouze kvůli známému jménu. Vadí mi ten hyenismus. Ale sortovat lidi na ty, které předhodíme lůze k roztrhání ...a které toho ušetříme?

 Kupříkladu byla zveřejněna jména spolupracovníků STB...většina z uvedených nedostala žádnou šanci to vysvětlit...nějak se obhájit. Některým (např.populární herečka) však dostali glejt, který je očišťoval... Je to fér?

0 0
možnosti
JM

Irish Stout

18. 10. 2008 14:47
Celkem podrobně je o té věci

pojednáno v posledním čísle Respektu. Je tam i fotka onoho protokolu. Z něho celkem jasně plyne, že Dvořáčka udal právě Milan Kundera. Co dodat... V Respektu jsou uvedeny i citace z díla M.K., které mohou mít vztah k tomuto morálnímu lapsu, což může být chápáno jako spekulace, ale paralely jsou očividné. 

Shrnuto a podtrženo... M.K. s pravděpodobností blízkou jistotě učinil ono udání. Že by zapisující uvedl do protokolu jeho jméno, příjmení a datum narození  pouze z čirého rozmaru je nesmysl. Takže o čem se tu vlastně bavíme...

0 0
možnosti
NN

noneno

18. 10. 2008 15:29
Re: Celkem podrobně je o té věci

1. V protokolu je napsáno, že M.K. "udal", že na kolejích bydlící Militká sdělila student Dlaskovi, že schovala kufr.. pak je tam napsáno: Na základě tohoto hlášení ..a popis zatčení Dvořáčka.

2. Z protokolu plyne, že M.K. neudal žádného Dvořáčka, ale sdělil skutečnosti týkající se kolejí.. 3. Dále z toho plyne, že se nejprve stalo zatčení a pak byl proveden zápis. Otázka je kdy poté byl proveden zápis.

4. O čem tedy diskutovat: 4.1 Mohl někdo "udat" to, že na kolejích bydlí Militká jako Kundera=vydával se za něho, například Dlask? 4.2 Nebylo to náhodou tak, že Dlask zavolal na stanici jménem Kundera, strážmistr se vydal na koleje, tam vyslechl Militkou i Dlaska, který byl s ní, pak počkali na Dvořáčka a zatkli ho? Pak sepsal tuto zprávu ad post..4.3 Dokument mohl být podvržený.. 

0 0
možnosti
ML

meyla

18. 10. 2008 12:51
Uz Orten rikaval: slova, slova, slova

Paní Šatavová, pro vás a autory téměř všech příspěvků o „Kunderovi“ je příznačné jedno – v podstatě nevnímáte, že celý případ není o něm, ale o člověku, kterého někdo udal. Kritická nestřízlivost historiků nám díky bohu odhalila autentický dokument a kdo chce soudit či obhajovat podivného (neboť nekomunikujícího) spisovatele, ať si poslouží. Pro mne je to příběh zničeného života zločinným režimem a podílel-li se na něm třeba později hvězdný autor je mi srdečně jedno. A omlouvá-li jeho roli údajný agent StB a literární kritik Pešat, je to jenom příznačné. Vám jen šlápli na bolístku Kundera a nemůžete to přežít, že? Jste kriticky střízlivá, když jdete volit? Máte dnes ještě dvě hodiny na volbu stran, co vám podobné zážitky v budoucnu neumožní, tak si tam přece Jirku nebo Vojtu hoďte. Ti už se s tím ústavem vypořádají. S čím se však určitě nevypořádají, je naše moderní historie, neboť udělají čáru a zapomeneme. To je vám ale jedno. Kundera bude i nadále ikonou. A co ten odsouzený člověk?

0 0
možnosti
JB

JBetak

18. 10. 2008 15:15
Re: Uz Orten rikaval: slova, slova, slova

R^

0 0
možnosti
K

KocourkovNews

18. 10. 2008 5:42
Jen grazl se cpe trikrat do KSC milostiva autorko

Kdyz kundera praskal:

http://tinyurl.com/PraskacKundera

0 0
možnosti
L

Leopoldo

18. 10. 2008 5:03
ADN vsech udavacu

Zdali byl nebo nebyl,já nevím.Ale vím,ze vsichni udavaci vzdy jsou zbabelci , nikdy se k nicemu nepriznají a také kdyz se jim to dokáze tak se neomluví .

0 0
možnosti
RR

rezjir

18. 10. 2008 4:31
Legrace je že podle historika to byla zcela jinak

Moje otázka: Vskutku je třeba se zeptat, jak to že nebyl sepsán ani protokol ani zápis s tou Militkou a Dlaskem? ODPOVĚĎ  vedoucího oddělení dokumentace Ústavu pro studium totalitních režimů Vojtěch Ripky (16.10.2008 15:09)

"Tato otázka byla pochopitelně výzkumníkem Adamem Hradilkem kriticky prozkoumána. Nejpravděpodobněji se jeví následující verze. Všechny tři zmíněné osoby byly z dalšího vyšetřování vynechány kvůli dohodě s vyšetřujícími orgány. Jako v té době bylo poměrně obvyklé, že iniciativa byla oceněna právě vynecháním z dlašího vyšetřování, v tomto případě tomu zcela odpovídá obsah vyšetřovacího svazku vedeného na agenta chodce Miroslava Dvořáčka.

http://www.lidovky.cz/odpovedi.asp?t=RIPKA

Je však zvláštní, že za takový iniciativní přístup při zneškodnění ciziho agenta nedostali všichni tři i ten strážmistr nějaké vyznamenání. Na základě toho bych řekl, že zápís spíše a  někoho krýje než něco a někoho zaznamenává,.

0 0
možnosti
RR

rezjir

18. 10. 2008 4:23
O tom jak modrá pěchota cituje

Jak cituje modrá pěchota:

Jistý je tak zatím pouze dosud tajený dokument z archívu, označený jako zápis z policejní služebny v Dejvicích:

"Dnešního dne o 16. hodině dostavil se ku zdejšímu oddělení studující Milan Kundera nar. dne 1.4.1929 v Brně, bytem v Praze VII, Studentská kolej, Tř. Krále Jiřího VI a udal, že v této koleji bydlí studentka Iva Militká, která sdělila studujícímu Dlaskovi z téže koleje, že téhož dne se sešla na Klárově v Praze s jistým známým Miroslavem Dvořáčkem. Ten si k ní prý dal do úschovy 1 kufr s tím, že si pro něj přijde během odpoledne...Dvořáček měl udánlivě sběhnouti z vojny a snad měl býti od jara minulého roku v Německu, kam ilegálně odešel."

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=619011

Ten citát vynechávvá, že poslední větu měla policejnímu orgánu říci Militska.

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.