Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bezi

13. 8. 2011 11:27
spíš mě napadlo, že ať už prodavačka, pošťačka,

úřednice či kdokoliv jiný, kdo musí celý den komunikovat s neznámými lidmi a ba co víc, opakovat do zblbnutí stále stejné věty, pak asi nemá chuť ani sílu to nějak vylepšovat... Ale to jen jen ta nejjednodušší úvaha, proč nenapsat elaborát o neochotě a neznalosti, že?

0 0
možnosti

hadassa

13. 8. 2011 12:40
Re: spíš mě napadlo, že ať už prodavačka, pošťačka,

myslíte, že je vysilující vylepšení použít místo "seříznout" -  "seřízněte"? A proč je jednání s lidmi tak vysilující? Proč s nimi vlastně ani tak moc jednat nechceme? Smyslem toho textu není kritika konkrétní vysílené osůbky, která se třeba zrovna pohádala se svou kolegyní, leccos by tomu i nasvědčovalo, ale rys mnohem obecnější - rezignace na jistou noblesnost, která byla zcela přirozená pro naše dědečky.  Ostatně tihle naši dědečkové (moji zcela určitě) mluvili velmi krásně, a to nejen ve styku se svými zákazníky. No, ale to už je kapitalisitická minulost, a nemá smysl naříkat nad umírající Slávy dcerou. Nebo spíš pravnučkou? ;-)

0 0
možnosti

_-1-_

12. 8. 2011 22:55
Též si vzpomínám na jednoho postaršího pána ....

který se kdysi dávno snažil nás, studentíky, poučit.

Po tělesné aktivitě, basket či fotbal, jsme se stavili v pultovém krámku doplnit zásoby. Kámoš, rodilý Němec, ve frontě prohodil ... "mě tak bolí Fuß" .... čehož se za námi stojící postarší pán chytil a začal nám vysvětlovat, že se neříká Fuß, ale Füße, a že bychom takové triviální věci měli znát atd., atd. .... na velice slušný kontr v německém jazyce, že kámoše bolí pouze jedna noha a proto se vyjádřil tak, jak se vyjádřil už nezareagoval. Dodnes nevím proč. Trottel jeden.

0 0
možnosti

hadassa

13. 8. 2011 9:22
Re: Též si vzpomínám na jednoho postaršího pána ....

"...španělskou inkvizici nikdo nečeká!" ;-D

0 0
možnosti

xychteen

12. 8. 2011 22:33
Mateřština je pro vás nutným zlem?

V tom případě dál nečíst a přeskočit :-)

0 0
možnosti

hadassa

13. 8. 2011 9:20
Re: Mateřština je pro vás nutným zlem?

Ano, těm, pro které je mateřština nutným zlem, tenhle text opravdu není určen, ti opravdu nejsou s to pochopit, o čem je, chybí jim k tomu zcela základní předpoklady, takže doporučuju rovněž - přeskočit, nečíst... ;-)

0 0
možnosti

salsabeel

12. 8. 2011 21:28
dva infinitivy

Na podobná témata lze napsat stovky článků, každý zkrátka mluví jak mu zobák narostl. Jen se divím, že autorka komentuje něco, co sama dala do titulku jednoho ze svých předešlých blogů:

Dohnat a předehnat  8-o

0 0
možnosti

hadassa

12. 8. 2011 21:59
Re: dva infinitivy

Že by nedostatek jazykového cítění? "Autorka" nic proti infinitivům nemá, naopak, jen upozorňuje, že je společensky žádoucí vědět, kdy je používat lze a kdy nikoli. ;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS