Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Mirku Topolánkovi, vlčím vytí a Věře Jakubkové

Zcela masochisticky jsem strávila úterní odpoledne u televizní obrazovky. Za okny sychravo, tělo zesláblé jakousi jarní virózou, zvolila jsem nejsnadnější ze všech snadných řešení a zcepeněla u dalšího pokračování nekonečného politického kabaretu, který překvapivě skončil vyslovením nedůvěry vládě.  Jenže koho to vlastně tak překvapilo?

Nemá smysl rozebírat žánry, jimiž své voliče (pokolikáté už?) počastovali politici. Ano, připomínalo to nejspíš ze všeho, jak svým poněkud utrápeným způsobem zhodnotil Zdeněk Jičínský, vesnickou šmíru. Ale máme parlament, jaký máme, a dalo se čekat, že úroveň bude velice kolísavá.
Všichni jaksi tušili, že by se to mohlo stát, ale přesto jako by byli - vláda, koaliční i opoziční poslanci, ale i politologové a komentátoři – zaskočeni. Copak oni tady s námi v posledních dnech a týdnech nebydleli? Copak vlastně premiér Topolánek čekal, když tolikrát hodil na smeč svým oponentům? Vždycky mne zarazí, s jakou prostotou se sám o své vlastní vůli dostane do potíží a pak je „řeší“. Tedy – on o nich mluví, připomíná Augiášovy chlévy a podobná zařízení, ale skutečné řešení zpravidla odloží a skutečně řeší až po čase, kdy už i největší optimista přestává doufat (viz nenadálý odchod předsedy KDU-ČSL z vlády, kupříkladu).

Mizerný projev šéfa kabinetu
Obdobně mne upřímně řečeno zklamal premiérův včerejší projev. Nečekám nic od Jiřího Paroubka, Martina Bursíka, ani Jiřího Čunka – nemají co dát, jejich rétorika je očekávatelná a většinou i dost nechutná (abych to ještě upřesnila: u každého z jiného důvodu – Paroubek semele cokoli, jen aby přidal další kvádr ke své soše Velikého velikána, Martin Bursík zůstane tvrdým, leč kluzkým politickým demogogem a Jiří Čunek prostě neumí mluvit vůbec).
Ale Mirek Topolánek? Přiznávám, že mne občas štve a hodně, ale rozhodně si nemyslím, že je hlupák nebo zoufalec. Proto nechápu jeho neskutečné úlety a vášeň pro „kámoše“ (Čunek, Dalík, Wolf…), kterých se drží do posledního dechu. Občas to vypadá, že až k vlastnímu zadušení. A jeho včerejší projev, to byla jedna veliká státnická ostuda. Jako by si zase chtěl sám sobě a vysoce zodpovědně podkopnout židli.
Který mediální pseudoporadce mu nakukal, aby svůj projev postavil na útocích na jediného muže, který mu navíc zjevně nesahá ani pod pás? Copak neposlouchal své potenciální oponenty ze strany tak zvaných „rebelů“? Neměl jim co říci? O tom, že Paroubkova vláda za sebou nechala blátivé sloje, nikdo nepochybuje. Měl opravdu Mirek Topolánek zapotřebí vypalovat tak nanicovaté střelivo? Zřejmě měl. No, nevybočil z řady, i když mohl.
Snad jindy, snad příště, politická penze je daleko.

Rebelové a rebelky
Bylo docela komické sledovat dýchavičné zpravodajství ČT ze sněmovny a kolem ní. Téměř do poslední chvíle hlásilo, že poslanec Severa tvrdí, že poslanec Hovorka vládu podpoří. Až sám Hovorka zbožné Severovo přání uvedl na pravou míru. Legrácka, intermezzíčko. Snad ho nějaký další marný slib ukonejšil, že nakonec proti vládě nehlasoval.
Vážím si ho, přestože o něm i jeho soukmenovci mluví jako o poněkud popleteném poctivci, který snad kupodivu chce vědět víc, než je nezbytně nutné. (Pane jo, jestli nám opravdu ministerstvo chystá knutu jediného povinného lékaře, tak to snad preventivně umřu, než se dohadovat s osobou, která má k výkonu svého povolání jediný předpoklad, a to je absolutorium příslušné školy. A tenhle trest mne má stihnout jen proto, že zrovna bydlím v oblasti, kde vykonává praxi. Děkuji nechci, kdo probůh vymyslel takovou pitomost?)
Vážím si poslance Schwippela, který nakonec zvedl ruku proti vládě, přestože nesdílím jeho nadšení panem prezidentem, jeho hodnotami a viděním světa.
Chápu Olgu Zubovou, proč vládu nepodpořila, i když bych možná také v jejím případě čekala, že se obejde bez jistého přilévání oleje do ohně. Coby členka nové strany zřejmě potřebovala získat nějaký ten bodík.  V našem politickém prostředí to není nic nového, ostatně komunisté využili přímého přenosu tak vydatně, že z toho až brněla hlava a mně se zejména při projevu páně Grebeníčka značně přitížilo. 
A poslankyně Jakubková? Přiznám se, že mi zatrnulo, když Jan Kubáček, kuře mezi českými politology na obrazovce státoprávní televize sebevědomě tvrdil, že paní poslankyně si zřejmě hlasování proti vládě rozmyslí, přece jen je tu ve hře solidní pravidelný měsíční příjem. Nejen že to bylo hloupé, bylo to i velice nevychované. Ale taková už máme dnes média a „odborníky“, které si média zvou, aby si pomudrovali. (Ostatně, že takovou nehoráznost vyslovil zrovna Kubáček, není samo o sobě překvapivé, on si totiž docela často nevidí do úst. Ale zarazilo mne, když něco podobného tvrdil komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. Tak debilně a zjednodušeně vidí mužský ženskou v politice?  Nejen politici budou zřejmě muset ještě na svém vidění světa hodně měnit.)
Věra Jakubková, zlobivá holka z Ostravy, nechtěla poslouchat hodného Bursíka ani dobráka Topolánka, když si vymýšleli pitomosti. Ti dva přece po ní nechtěli nic jiného než dodržovat koaliční dohodu… Jenže - jaká koalice? Všimli jste si? Včera to chvílemi vypadalo, že si Bursík snad sedne Topolánkovi na klín. Když to nakonec bouchlo, kamera několikrát zabrala culícího se premiéra a mladíky z jeho týmu po pravici i levici. Tvářili se, jako by právě polkli převelice hořkého plaza. Ale to už se culil i Bursík, jaksi mysticky napojený na svého záhadně veselého kabinetního šéfa…

Saša Vondra, kudla v zádech a konec čvachtání v blátě?
Večerní zpravodajství o vládě bez důvěry nepřineslo nic objevného, jen pár hysterických výkřiků ve stylu -  to nám to (socani, exzelené rebelky, nezodpovědní poslanci…) v Evropě pěkně zavařili! Teď budeme mít všechna jednání ztížená!! Občane, boj se, svět se zhroutí!!! Asi se nezhroutí, hroutí se jen pomyslná písková věž sebevědomí získaného na nepříliš solidním základě, ale s tím občan nemá až tak moc co do činění.
Vzkaz voličům i díky přizvaným odborníkům na všelicos zněl přes to všechno jasně: Ano, děláme sice lecjaké prasárničky, ovlivňujeme justici i média (kauzy Čunek, Vesecká, Wolf, Cepl…), občas trochu zanedbáme i zákonné povinnosti (zmanipulovaná volba prezidenta), ale už byste na ně mohli být zvyklí a neblbnout s vyslovováním nedůvěry, když se nám to vůbec, ale vůbec nehodí. To jsou přece všechno drobnosti ve srovnání s naším světodějným působením v Evropské unii!
Opět mne nezklamal čím dál rozsochatější Saša Vondra, který dokonce skoro zapomněl, že už téměř ani neumí česky, a vytasil do televizní kamery dýku vraženou do zad. Drahoušek, on si opravdu myslí, že bláto (nechci použít expresivnější výraz, který by asi skutečnost vyjadřoval lépe), v němž si tady většina Topolánkova kabinetu zvesela a velice bohorovně čvachtá, nevyvře až do Bruselu?
Opravdu si někdo myslí, že když se doma chová jako diletant, že se na to tam někde za hranicemi nepřijde? Čí kostlivci to zase popadali (spolu s Dalíkem a Wolfem) ze skříně? Paroubek nemusel hnout ani jedním ze svých bachratých prstíků, to je na celé taškařici nejsmutnější.
Otázka nezní, proč vládu smetli, byť rozdílem několika hlasů, ale proč by měla nějaká domácí lapálie komplikovat na evropské úrovni jakákoli jednání zdravě sebevědomým politikům s čistým štítem a bez zabahněné minulosti. Jenže takových politiků se nám jaksi nedostává.

O vlčím vytí a svobodě rozhodovat sám za sebe
„Kdo chce s vlky bejt, musí s nimi vejt,“ říkávala moje zlatá tchyně. Platí to pořád. A vyžaduje velkou osobní statečnost (nejeden disident to určitě poznal na vlastní kůži) rozhodnout se „nevejt“. Rozhodnout se jednat sám (sama) za sebe a jasně pojmenovat, že svinstvo ucmuchtěné v politické kuchyni stranických sekretariátů občas i nehezky páchne a není k žrádlu.
Tak jako není všespásná ODS, není taková ani ČSSD. I v těchto stranách jsou lidé takoví a onací. Inteligentní a moudří, ano i takoví jsou i v ODS a ČSSD, možná i v KDU-ČSL a dvacet let po sametové revoluci je kupodivu asi na čase připustit, že i v KSČM. Jsou tam ale i vyčuránkové, kteří se vezou a doplňují počet.
Věra Jakubková své rozhodnutí nepodpořit vládu vysvětlila docela obyčejně a lidsky. Výtky, že snad chtěla někoho ztrestat jsou úsměvné, i když jasně řekla, že nemůže svého bývalého stranického šéfa podpořit a také jasně řekla proč. Nevisí  na svém poslaneckém křesle jako většina členů sněmovny, kteří jsou tam bůhvíproč zavěšeni už od výše zmíněné „revoluce“. Ba co víc, zůstává „nezařazená“, bez ochranné náruče jakékoli strany.
Leckdo by za její politickou budoucnost nedal zlámanou grešli. Ale já jsem jí vděčná – za obyčejnou naději, že politici nemusí být za každou cenu roboti, spojení jedině a toliko se svým vždy moudrým a svatým, stranickým předsedou.
Vyslovení nedůvěry této vládě Mirka Topolánka bylo jen logickým vyústěním všech chyb, kterých se premiér a jeho tým dlouhodobě dopouštěli. Kolikrát už jsme z jeho úst slyšeli zaklínání a výzvy na téma sebereflexe. Odložil mozek v Bruselu, když poslal Marka Dalíka, aby umravnil televizního reportéra kvůli nějakému Wolfovi? On, premiér vlády, která sahá na svobodu novinářské práce? Tak naivní přece Mirek Topolánek není.
Jenže má skříň plnou kostlivců. Bůhví proč.
Jisté je jediné – ve vysoké politice je to velice neprozíravé.
Může se stát, že sebevědomých a samostatně myslících poslanců, naprosto postrádajících disciplínu vysloužilých svazáků bude přibývat.
Co pak?

Autor: Dana Havlenová | středa 25.3.2009 16:10 | karma článku: 24,49 | přečteno: 2089x
  • Další články autora

Dana Havlenová

Čase předvolební, kéž bys už konečně skončil…

Coby volič, tedy člověk v každém případě smrtelný, připadám si poněkud uondána. Už zase mě lapají, zkouší moji trpělivost, paměť, míru inteligence a určitě otrlosti. Předvolební tvořivost vykazuje tentokrát tak mimořádné odtržení od jakékoli reality, že už možná jde o jakousi novou uměleckou disciplínu se zcela svébytnou poetikou. Všichni ti modří ptáčci, oranžové růžičky, červené třešničky, zlatavé slunečnice, odložené dýmky, piráti, svítání - copak to není poezie sama?

24.10.2013 v 9:22 | Karma: 7,89 | Přečteno: 227x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

325 µg/m³ PM10 aneb Šeredný hnědočervený puntík

Tak jsme se v Ostravě-Zábřehu dopracovali na mapce Českého hydrometeorologického ústavu k hnědočervenému puntíku, a tedy k hodnocení „velmi špatné“.

8.10.2013 v 20:18 | Karma: 17,79 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Amy, Tom a velký, trochu zpožděný aplaus pro Terezu Vilišovou

Nejsem -náctiletá, dokonce už ani -cetiletá, a už vůbec nejsem "single". Přesto jsem z premiéry Mého romantického příběhu v Divadle Petra Bezruče (4. října 2013) odcházela nasycená, napojená a nadšená.

7.10.2013 v 20:37 | Karma: 6,86 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Malý soukromý aplaus aneb Dík za ostravskou operu

Mám možnost poměrně pravidelně navštěvovat ostravské operní premiéry. A musím říci, že mne dílo tvůrců těchto představení stejně pravidelně těší. Z mé strany už bych to mohla skoro nazvat závislostí a já jsem za ni osudu vděčná.

24.3.2013 v 22:21 | Karma: 10,94 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Morálka...? aneb Hodně pitomá blažkovina

Téměř jsem dnes dopoledne spadla ze židle, když jsem si pustila vstupy ČT24 ze senátu. Aktuální ministr spravedlnosti se tam totiž vyjadřoval k prezidentově amnestii a činil tak způsobem hodně originálním, nicméně pro sebe typickým.

21.2.2013 v 17:33 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

Nechceš volit? To nemyslíš vážně!

Našinec by nevěřil, jak přímá volba prezidenta zalomcuje naším malým světem. Kdo volí jednoho, je blbec, kdo volí druhého, je taky blbec. A kdo snad dokonce volit odmítá, tak to už je úplná příšera, protože jak vytvořit lepší příští, když nedáte hlas tomu "správnému"?

24.1.2013 v 20:16 | Karma: 16,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

O vládě spíše bezvládné a spáse vystřelené z Hradu

Parlamentní diskuse na téma amnestie nepřinesla - podle očekávání - nic nového, snad jen zděšení, že vše je zřejmě mnohem horší, než by si naivní smrtelník, nepostižený žádnou politickou prebendičkou, mohl představovat.

18.1.2013 v 23:11 | Karma: 27,75 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

Amnestie jako z praku aneb 1 + 1 = 3,5

Nadohled prezidentským volbám se pan prezident dopustil amnestie. Člověk by nevěřil, co se v téhle souvislosti, a nakonec i bez ní, nedozví.

10.1.2013 v 21:20 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

Kdo opraví Bazaly aneb Kam míří Ostrava II.

Jsem pouhý občan, čas od času nucený broditi se bahnem svého velkoměsta. Není to na smrt, je to jen otrava. Jsem uznalý občan (a volič), a tak si říkám – máme tu krizi, město nemá zbytečné prostředky, spravit dlažbu nemůže. Jenže tak zle na tom asi není, když prostřednictvím zastupitelstva schválilo právě dnes "smlouvu o spolupráci s akciovou společností Bazaly".

5.12.2012 v 16:05 | Karma: 16,20 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Odkaz českého velikána aneb Vy jste spolu nehovořili?

Tak nám ve sněmovně přistál poslanec (nepravomocně) odsouzený z korupce. Že prý to nikdo nevěděl. Že prý on nic neudělal. Kdyby to nebyla horce aktuální současnost, připomínalo by to jistého českého velikána...

9.11.2012 v 23:09 | Karma: 43,45 | Přečteno: 4838x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

Plavba poněkud titanická aneb Zbožnění

Tak máme za sebou kongres ODS a je to jen dobře. Aspoň máme jasno, kdo a co, přesněji řečeno, že opět nikdo nic.

5.11.2012 v 21:44 | Karma: 12,84 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

O volbách, zesnulém Ferdinandovi a novodobé formě vyvolávání duchů

Jak vlastně právě uplynulé volby skončily? No nevím, nevidím zrovna důvod nasednout na invalidní vozík a zvolat: "Na Bělehrad!". Daleko spíš se mi křiví ústa zjištěním, že nám (zase) "zabili Ferdinanda...“ A to nejsem ani trochu Müllerová.

23.10.2012 v 11:38 | Karma: 9,93 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Předvolební krize aneb Babo raď

Situace před volbami do senátu mi v našem volebním okrsku připomíná louži a okap za průtrže mračen. Ať si stoupnu, kam chci, stejně budu mokrá.

11.10.2012 v 18:33 | Karma: 13,48 | Přečteno: 854x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Předvolební leták – sonda do mělčin křehké politikovy duše

Kdo je vlastně politik a co o sobě říká? Aniž by to člověk nějak zvlášť chtěl, právě takové informace na něj útočí ze všech stran tak, že jim téměř nelze uniknout. Lezou do bytu, okupují schránky na dopisy, maskují tramvaje, na pojízdných billboardech vám defilují před okny, pokud žijete, tak jako já, v přízemí.

5.10.2012 v 14:58 | Karma: 11,36 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Cermatovsky kreativní budoucnost aneb Úvaha poněkud nadreálná

Na obrazovce zuří kauza Rath ve své vrcholné fázi, ale přiznám se, že mi leze krkem. Zato mne inspirovala drobná cermatovská lapálie, která (opět) otrávila některé letošní maturanty.

6.6.2012 v 0:07 | Karma: 16,68 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politika

Dana Havlenová

Zlobivý, inteligentní hoch a miliony v krabici od bot

Ještě v neděli si David Rath coby stínový ministr zdravotnictví natíral na chléb aktuálního ministra zdravotnictví Leoše Hegera a v pondělí večer už čelil – podle svých slov – „policejní šikaně“. Díky okamžitému souhlasu předsedkyně sněmovny (ODS), uvízl významný sociálně demokratický poslanec, hejtman a obecní zastupitel v policejní cele.

15.5.2012 v 16:48 | Karma: 31,44 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

Nezničitelný pan Cermat aneb Vždyť se tak moc nestalo

Není to právě krasavec, ale vykazuje mimořádnou rezistenci. Ve společnosti zmítané ekonomickými nejistotami, globální krizí a plíživým oteplováním je to zřejmě vlastnost podstatnější než oslepující charisma.

13.5.2012 v 20:55 | Karma: 25,58 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Společnost

Dana Havlenová

Dluh státu, ovzduší a tajemný, všudypřítomný faktor X

V našem regionu se vyrábí 100 procent tuzemské produkce koksu, 100 procent tuzemské produkce surového železa, ale i dalších komodit rovněž ve stoprocentní výši. Za tento luxus nám stát zatím ještě fakticky nedal ani 4,5 miliardy, které pro nás modroprsí politici - jak rádi opakovaně připomínají - vyjednali. Fakticky tyto miliardy do regionu pouze míří, zatím se nikdo nenamáhal zveřejnit, co za ně reálně podnikl ke zlepšení podmínek pro život v regionu.

19.2.2012 v 23:50 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Havlenová

Ne život a lidské zdraví, ale výroba, výroba a výroba

Pokud někdo nechápal, co se dělo ve sněmovně, která schválila Burešův ochranářský paskvil místo nového zákona o ochraně ovzduší, dostal během Otázek Václava Moravce (neděle 12. února) poměrně jasné vysvětlení.

12.2.2012 v 17:39 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Politika

Dana Havlenová

Ochrana ovzduší po česku aneb Burešova plichta

Nedělám si příliš iluze o duševních schopnostech, empatii, či předvídavosti našich tak zvaných poslanců. Poté, co schválili nový zákon o ochraně ovzduší, jsem zřejmě ztratila i ty poslední.

11.2.2012 v 0:35 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.