Morálka...? aneb Hodně pitomá blažkovina

21. 02. 2013 17:33:08
Téměř jsem dnes dopoledne spadla ze židle, když jsem si pustila vstupy ČT24 ze senátu. Aktuální ministr spravedlnosti se tam totiž vyjadřoval k prezidentově amnestii a činil tak způsobem hodně originálním, nicméně pro sebe typickým.
Pan ministr, byť obklíčen právně vzdělanými jedinci, nebývale perlil. Snad má někde fanklub, jemuž byl jeho včerejší projev v senátu určen.
Pan ministr, byť obklíčen právně vzdělanými jedinci, nebývale perlil. Snad má někde fanklub, jemuž byl jeho včerejší projev v senátu určen.www.novinky.cz

Nevím, kdo mu poradil, aby se pustil na tenký led zkoumání vztahů mezi pojmy tak (pro leckoho) náročnými jako je právo, morálka a politika. Jak známo z veřejných projevů řady našich aktuálně nejvyšších politiků, mají právě s touto pojmovou „svatou trojicí“ poměrně často problém, zvláště když jim tak zvaně nehraje do not – ať už ohrožuje je osobně anebo jejich partaj. Ten problém by se dal velmi snadno vyřešit, kdyby si připustili, že politika získala právě jejich vlivem nový význam, v řadě případů dokonce splynula s pojmem „byznys“ – to v těch případech, kdy si někdo kromě křesla v příslušné politické sloji obstaral pro sebe či pro svoji rodinu také nějaké to finančně lukrativní křesílko mimo politiku, třeba v nějaké té dozorčí radě. Je to morální? Je to v souladu s právem? Je to v souladu s „tisíciletým řádem“? Jsou tací, kteří se domnívají, že nikoli, jsou tací, kteří jsou přesvědčeni, že od toho tu přece politika je.

Nečekaná exkurze mezi nacisty
Nemám vůbec chuť odpovídat na tyhle otázky, mám v nich poměrně jasno a pořád doufám, že i určitá část společnosti, nespokojená s aktuálním stranickým systémem, neschopným produkovat nic než politický balast. Píšu dnes vlastně jen proto, že pan ministr v téhle souvislosti jaksi sdělil národu, že chtít povyšovat morálku kamsi výše, než se zrovna hodí, zavání zcela nepraktickým idealismem.
Pravil navíc doslova: „Nejmorálnější právní řád byl řád nacistického Německa, a když budete v souvislosti s právem volat po morálce, tak si přečtěte vnitřní pravidla třeba SS a tolik morálky, co tam je, už nikde jinde nenajdete.“
Takže nás všechny, kdo přece jen morálku považujeme za zcela zásadní pro fungování zdravé společnosti, poslal kamsi na úroveň propagandy třetí říše. Tím svým nehorázně žoviálním způsobem mne naštval a vlastně taky urazil.
Co tenhle člověk vůbec dělá mezi nejvyššími představiteli země, v níž chci žít?
V souvislosti s „právem“ člověk (a tím myslím normální smrtelník nikoli politik) očekává, že vychází ze základních morálních principů – třeba nepokradeš, nezabiješ, nesesmilníš, nepromluvíš křivého svědectví... A nejen to, že právní řád prostě tyto principy upřesňuje a rozvíjí. Rozhodně ale nejde proti nim.

Chybí vůbec někomu morálka?
Smutným faktem zůstává, že jsme málem dnes a denně konfrontováni se situací, kdy o schopnosti politických elit dodržovat právě tyto prazákladní morální a etické principy západní (a tedy křesťanské) civilizace musí normální smrtelník pochybovat.
Znalost vnitřních pravidel SS aktuálního ministra spravedlnosti je odzbrojující. Jako by si při své řeči až trochu posteskl. Nicméně nemám pocit, že by si stýskal ve smyslu – i esesáci měli lepší ponětí o morálce než my dnes. Spíš to vnímám tak, že by se bez té zatracené morálky docela dobře obešel. A v tom je problém. Jeho, jeho vlády, jeho strany. Jeho pojetí společnosti, založené bůhví na čem, když morálka patří podle toho, co z něj vypadlo, k nacistickému Německu.
Nikdo nepochybuje o tom, že hlavní potíž aktuální vlády je v tom, že už jí v téhle zemi skoro nikdo nevěří. Pozoruhodný akt soucitu a milosrdenství do stejného šuplíku zavál i dosluhujícího prezidenta. Je skutečně mimořádně naivní chtít kohokoli přesvědčovat, že budeme všichni mnohem blíže demokracii či bůhvíčemu, budeme-li pohlížet na morálku jako na cosi vyžilého či odtrženého do reality.

Bláboly pana ministra
Pan ministr má zřejmě dějiny třetí říše v malíku. Má totiž zato, že zopakuje-li dostatečně často i ten největší nesmysl, publikum ho vezme vážně. Omyl, neměl by zapomínat, že nestojí u pultíku stranického sjezdu dodýchávající ODS.
On totiž hlavní problém dneška spočívá v tom, že nikdo z tvůrců aktuální ústavy (a s vysokou pravděpodobností většiny našich zákonů) nepočítal s tím, že právě elementární morálku a etiku budou postrádat ti, kteří ji mají představovat.
Nikdo nepočítal s tím, že budou lhát (či neříkat pravdu), až se hory zelenají, a to i v přímém přenosu. Že budou krást a přikrádat až stydno, že budou ožebračovat slabé a nemohoucí, že budou v zájmu zisku rozbíjet, co je funkční, a taky že odsouzených poslanců bude přibývat, místo abych jich ubývalo, že budou dokonce – byť ve vězení – stále ještě součástí parlamentu. Stačí říkat si, že jsou to přece lidé jako všichni ostatní, takže i oni...?
Máme tedy podle rady pana Blažka hledat morálku ve vnitřních pravidlech SS?

Pan ministr by měl zmizet tam, odkud ho zbídačelá ODS před aktem prezidentova soucitu a milosrdenství tak zničehonic vytáhla a už se nikdy na veřejnosti neukázat. A především nemluvit, protože to neumí. (On vlastně jen plácá.)
Bohužel – má s pojmem „morálka“ zjevně takové potíže, že by této mé výzvě vůbec nemohl porozumět.

Autor: Dana Havlenová | čtvrtek 21.2.2013 17:33 | karma článku: 34.44 | přečteno: 1511x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.76 | Přečteno: 439 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1667
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...