Kdo opraví Bazaly aneb Kam míří Ostrava II.

5. 12. 2012 16:05:14
Jsem pouhý občan, čas od času nucený broditi se bahnem svého velkoměsta. Není to na smrt, je to jen otrava. Jsem uznalý občan (a volič), a tak si říkám – máme tu krizi, město nemá zbytečné prostředky, spravit dlažbu nemůže. Jenže tak zle na tom asi není, když prostřednictvím zastupitelstva schválilo právě dnes "smlouvu o spolupráci s akciovou společností Bazaly".
Takhle krásně zastupitelé ukázali, o co tu jde.
Takhle krásně zastupitelé ukázali, o co tu jde.www.msdenik,cz

Je to černý humor? Výsměch adresátům obskurní kampaně "Ostravu nedáme" za legračního půl milionu z městské pokladny? Nebo je to jen další projev naprostého amatérismu a bezskrupulózního odmítání práv obyvatel města?
Nejde totiž o nic menšího než o další podporu soukromé firmy, které se nedaří a která si přišla na radnici pro peníze.

Jak se řekne "Baník"...
Město má s podporou soukromých firem dlouhodobě problém. Člověk jen žasne, na co se nakonec peníze najdou a kde se naopak musí šetřit, když se například z výherních automatů nevybere, kolik se čekalo.
Akciová společnost Bazaly bezesporu soukromou firmou je. Proč by ji ale město mělo podporovat, když jde v tomto případě o vlastníka nemovitosti? Chce snad zabránit, aby na jeho teritoriu vyrostla další "Ostravica", tak raději stadion nechá spravit, než definitivně spadne, protože aktuální majitelé na to nemají?
FC Baník a Bazaly, a.s., jsou sice různé společnosti, všichni ale v Ostravě moc dobře a zcela veřejně vědí, že jsou to více než spojité nádoby. Je pozoruhodné, jak představitelům města měknou kolena, kdykoli se někde objeví pojem "Baník", přestože už dávno nejde o žádné místní rodinné stříbro a už dost dlouho bojuje o dolní místa v lize a občas i o něco níže. Přesto stačí trocha baníkovských emocí a radniční náruč (a pokladna) se otevírá.
Proč? Vždyť jde jednoznačně o profesionální klub a stadion na Bazalech bude sloužit výhradně tomuto klubu. Pokud chce město klubu pomáhat, pak smí pouze v režimu de minimis (do tohoto rámce se ale rekonstrukce stadionu zjevně nevejde).

Miliony sem i tam
Mám-li správné informace, jen v letošním roce už tomuto naprosto výjimečnému klubu nadělilo město Ostrava 30 milionů. To vzhledem k poněkud záhadnému hospodaření Baníku nestačí, proto se hledá, jak do krachujících společností (Baník a Bazaly) nalít další obecní prostředky, přestože nad podnikatelskými kvalitami vedení téhož klubu kroutí hlavou nejeden právník či ekonom.
Co by si asi s uvedenými třiceti miliony počala některá z kulturních insititucí ve městě?
Nic, protože Ostrava - jak všeobecně známo - není městem kultury, přestože má vynikající kulturní instituce a některé mají nepopiratelně špičkovou evropskou úroveň.
To ale aktuálně vůbec neplatí o (sportovní) instituci jménem Baník.
Přesto chce být Ostrava městem sportu (prý za evropské peníze). Musí sice (opět) zdražovat hromadnou dopravu, omezovat sociální služby a leckterá kulturní instituce se chvěje před soudobým radničním inženýringem, aby vůbec přežila, ale správci městské kasy zvažují opravy stadionu za téměř 400 milionů. Novináři sice zdůrazňují, že "nic není jisté", ale praxe naznačuje, jak se budoucnost nakonec odvine - zcela bez ohledu na povinnosti města vůči jeho obyvatelům. A tak sice bude Ostrava dál špinavá a rozbitá, zato ale Bazaly budou stát a pět až deset tisíc baníkovských nadšenců bude mít kde fandit.
A co zbylí obyvatelé Ostravy?
Co dostanou ti? Docela by mne zajímalo, kolik z nich doma sní o tom, že se jejich město stane "městem sportu" a Bazaly nespadnou.
Já osobně jsem minimalista, a tak končím u chodníků, které nikdo neopraví tak, aby se při každém dešti neměnily v kalné laguny, nebo které dodnes vysoce estetizují střed města. Až se změní ty, bude to neklamná známka radikální změny stavu v pojímání obecních povinností, ale i průtočnosti městské kasy. Do té doby nezbývá než navléci holínky a příliš se kolem sebe nerozhlížet.

Autor: Dana Havlenová | středa 5.12.2012 16:05 | karma článku: 16.20 | přečteno: 978x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostrava

Jan Tichý(Bnj)

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

27.8.2022 v 15:19 | Karma článku: 27.63 | Přečteno: 584 | Diskuse

Adam Filák

Příběh mé slezské rodiny, aneb ve škole jsem se o tom neučil a neměl být učen

Hodiny dějepisu vypadaly zhruba takto. Do 19. století u nás nebylo nic. Všichni přišli odjinud. A vytvořili novou společnost. Byli to Češi. Přišli z Čech či Moravy. A proto jsme se učili dějiny Čech. U nás: bezčasí a bezhistoří.

23.12.2021 v 7:00 | Karma článku: 27.94 | Přečteno: 4375 | Diskuse

Mirka Pantlíková

O koťátku s bílými ponožkami

Nestává se často, že když po ránu vyjdete před dům narazíte na něco milého, co vás zaujme na první pohled. A to se mi se mi stalo nedávno.

27.10.2021 v 16:33 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 380 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1667
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...