Nejapná vyděračská kampaň aneb další Zaťatá pěst

4. 09. 2011 12:19:24
Chystaná novela zákona o rozpočtovém určení daní sníží daňové příjmy moravskoslezské metropole téměř o miliardu korun ročně. Není to málo a rozhodně to není dobrá zpráva. Ale nejde jen o Ostravu, která má přijít o část svých financí. Kupodivu - stejně postižená Plzeň ani Brno zatím nijak zvlášť kolem tohoto faktu nehysterčí, zato Ostrava vytáhla nesmírně "chlapácky" do boje.
Takovéhle krásné placky si teď hrdí Ostravané mohou připínat na hruď. Otázka zní, proč to mají vlastně dělat.
Takovéhle krásné placky si teď hrdí Ostravané mohou připínat na hruď. Otázka zní, proč to mají vlastně dělat. www.ostravunedame.cz

Za těch pár let, co bydlím v Ostravě jsem už zažila leccos, ale to, s čím teď vyrukovala radnice, mi skutečně bere dech. Její vedení nechalo otevřít webové stránky www.ostravunedame.cz, kde si našinec může přečíst, co městu - podle vedení města - hrozí. Před očima užaslého čtenáře se střídají velmi sugestivní, dojemné, až děsivé otázky: Domovy nebo starobince? Zmizí strážníci z ulic? Zrušíme kroužky pro školáky? Hodinová jízdenka za 67 korun... Do divadla za 1213 korun... Do bazénu za ...
A v tesknících, většinou v temnotě se odvíjejících klipech se přidávají "osobnosti", aby podpořily spravedlivé rozhořčení a úlek vedení města (přesněji řečeno městských radních), jaká že hrůza se to na nás kvůli zlořečenému Kalouskovi sype.

Populismus a co s "holým faktem"
Aktuálně má prý petice, k jejímuž podpisu město oficiálně vyzvalo, více než tři tisíce podpisů. Už ve čtvrtek měla "kampaň" - zaplať bůh - i dostatek odpůrců.
Pod reakce na facebooku, že jde o "zastrašující populismus nejhrubšího zrna - nic víc", zavěsil kdosi z adresy Ostrava!!! - oficiální stránky odpověď: "To, že Ostravě hrozí, že (doplněno autorkou) přijde skoro o miliardu není populismus, ale holý fakt."
A v tom především vidím probém oné hysterické, a především naprosto nemístné kampaně.
Jestliže mě někdo postaví před holý fakt, pak si nesednu ke své bábovičce, do které mi zrovna někdo šlápnul a nezačnu ječet jako nevychovaný malý fracek a dovolávat se babiček, dědečků, tetiček, strýčků, kamarádů a kamarádíčků. Vezmu si tužku a papír a začnu přemýšlet - velmi racionálně a bez emocí - co s tímto "holým faktem" můžu nebo nemůžu udělat. A budu hledat, kam tečou peníze, které potřebuju, jestli někde nemůžu ušetřit, nebo jestli náhodou neplatím za něco, za co vůbec platit nemusím, přesněji řečeno ani nesmím.
Ale to ne. Našim ostravským kabrňákům sice chybí peníze a hrozí, že jim budou chybět ještě víc, ale oni raději vyhodí půl milionu a zahájí "kampaň".
Je skutečně tristní číst a poslouchat "argumenty" autorů petice. Člověka až zamrazí rádoby intelektuální úroveň klipů, které mají jediný cíl - zneužít neinformovanosti a aktuální celkem pochopitelné přecitlivělosti, která v čase významných sociálních nejistot vládne mezi lidmi.
Už na facebooku jsem se vyjádřila, že je mi z kampaně "Ostravu nedáme" na zvracení. Je to asi, jako když fotbalový útočník, třeba Václav Svěrkoš, střílí místo do branky na diváky - pěkně na jednoho po druhém a tříská je míčem hlava nehlava.
Tahle nebývale naivní, leč velice emotivní kampaň je typickým projevem pokleslosti politiky, ale i kultury a vzdělání v této zemi. Ona totiž neinformuje, ona burcuje, ale hlavně manipuluje, posouvá významy a provokuje agresivitu, která vůbec není na místě. Vůbec totiž netuším, jak pomohou podpisy ostravských občanů na petičních arších.

Zneužité osobnosti
V klipu, který je součástí kampaně, kupodivu problém ztracené miliardy nerozebírají politici a správci našeho společného města, nýbrž ti, kdož patrně o finanční přízeň (následkem Kalouskova "nehorázného" škrtu) přijdou - rektor VŠB-TU, ředitel hasičů, spoluzakladatelka a organizátorka Colours of Ostrava, ředitelka divadla loutek, ostravští herci, lékařka, fotbalista a hokejista. Jejich vyjádření jsou nesmírně cituplná, emotivní a důtklivá (některá i překvapivě hloupá). A nedivím se - financovat jejich činnost a podnikání vážně není legrace. Všichni vesměs připomínají, že univerzity, loutky, divadlo, nemocnice, fotbal, sloni... nejsou zadarmo.
Nejsou.
Osobností i "osobností", které se ke svému zviditelnění ve zmíněném klipu nechaly zneužít, je mi upřímně líto. Jako by kdosi z těchto jinak ve valné většině úctyhodných lidí nadělal šašky a hlupáky, kteří nesečtou jedna a jedna. Člověku se vnucuje otázka, jestli všichni zúčastnění skutečně věděli, k čemu budou jejich slova použita a - přesněji řečeno - zneužita.
Sám rektor VŠB-TU Ivo Vondrák (ponechme stranou, že zjevně není obyvatelem Ostravy) přece musí vědět, že městský rozpočet vůči financím jeho školy naprosto nemá žádnou povinnost. Ostatně sám připomíná, že jednu miliardu škola dostane, druhou si musí vydělat. Připomíná i dvacetimilionový příspěvek města, který této ostravské univerzitě zajisté chvályhodně pomohl nastartovat její další rozvoj.
Proč ale město - jak přiznal primátor - dotovalo (150 miliony korun) regionální vysoké školství, když - jak tvrdí sám primátor - "více než 70 procent studentů je mimoostravských"? Proč potom regionální vysoké školství nedotuje region, tedy kraj?
A už vůbec nechápu, proč by mělo město dotovat (přesněji řečeno finačně zachraňovat) soukromé sportovní kluby, které navíc zaujímají "úctyhodné" poslední místo v první lize.

Kdo bere mzdu za spravování městského majetku?
Ano, rozpočtové rozdělení daní je nespravedlivé a mělo by se spravedlivě a pragmaticky vyřešit. Pomůže k tomu kampaň, která už teď zvedla ze židlí starosty malých obcí v regionu? Těžko.
Nejsou tady náhodou městští radní od toho, aby problém vyřešili?
Ono totiž nejde jen o to, že Ostrava s vysokou pravděpodobností přijde téměř o miliardu.
Jde především o to, kdo spravuje její majetek a jakým způsobem. A kdo je tedy zodpovědný za to, aby se s vážně pochroumaným rozpočtem město dokázalo vyrovnat a především - aby tím občan netrpěl. Neboť nejde o majetek ani radních, ani primátora, ani kohokoli jiného. Jde o majetek obyvatel Ostravy. A někdo se teď velice agresivně snaží nepříliš informované obyvatele města přesvědčit, že za problémy s rozpočtem může kdosi mimo město (teď zrovna se hodí Kalousek a jeho problémy s financemi státu).
Faktem, a bohužel neméně holým, je, že reakce vedení města vůbec není překvapivá.
Spíš by mne překvapilo, kdyby se tihle záhadní lidé postavili k problému čelem a snažili se ho řešit, místo aby vyhodili půl milionu oknem za značně pochybnou "kampaň". Místo toho se chovají, jako když si malý kluk hodí hračku do kanálu a řve a řve, protože nic víc neumí. Hračku mu to sice nevrátí, ale on si aspoň od plic zařve. A co víc, přitáhne pozornost, a tak teď nad kanálem řvou další a další děti. Už sice vůbec nevědí, proč řvou, ale to je jedno, hlavně že si společně zařvou.
Taková reakce je nedospělá a nedůstojná.

Babo raď, pokud možno bez zaťaté pěsti
Ostrava je nepochybně metropolí regionu, v němž žije milion lidí, a zcela nepochybně poskytuje servis občanům daleko za svými hranicemi. Nepochybně je konkrétně tohle finančně nákladné. Nikdo nepochybuje o tom, že o tyto finance by neměl region přijít. Jde však o to, zda je financování aktivit, které mají více než výhradně městský charakter, úkolem městského rozpočtu.
A zejména jde o to, kdo je správcem tohoto rozpočtu a jak s ním nakládá. Zda "s péčí řádného hospodáře", jak si teď naši nedovzdělaní politici napříč politickým spektrem zvykli říkat, nebo jako malí Jardové, kterým teď hrozí, že nebudou mít na zmrzlinu.
Proč za půl milionu (tolik podle dostupných informací tahle potměšilá kampaň stojí) město radši neoslovilo špičkového experta na municipální (městskou) ekonomiku, který by poradil, jak z té šlamastyky ven (když na to samo zjevně a opět nestačí)? Proč tedy město tak bohatě podporuje regionální vysoké školství, když z toho nakonec nic moc nemá? To nemají ostravské vysoké školy dost renomovaných teoretiků, kteří by v čase nouze mohli městu a jeho správcům poradit, a vrátit tak alespoň morálně, co už dostali? K čemu pak takové vysoké školy Ostravě jsou?

Na úrovni městské odrhovačky
Přiznávám, že jsem v poslední době alergická na symboly zaťatých pěstí. Už s tímhle primitivním projevem agresivity přišel nechvalně proslulý spolek podivného státního úředníka Bátory (D.O.S.T.), teď zřejmě z nedostatku invence tuhle pitomost zkopírovali tvůrci kampaně Ostravu nedáme.
Ten symbol je v ostravském případě tak nešťastný, že lze jen matně odvodit, čí zaťatá pěst to tluče do názvu Ostrava tak, že se písmena kácejí. Já v té pěsti ani tak nevidím ruce zlořečeného Kalouska, ale mnohem spíš autory projektů, jako jsou dvě eseróčka 1. International School of Ostrava, jako je přelévání peněz do neprosperujících fotbalových klubů (zvláště toho jednoho), akce SMOG, vizionářských nápadů typu koncertní hala za miliardu (duben 2011), dvě sportovní haly za další miliardu (červenec 2011)... Bývá to velmi zábavné čtení.
No a když už jsme u toho - kdo jsou ti "my", kteří vyhlásili, že "Ostravu nedáme"?
Jsou to patrně autoři petice v čele s petičním výborem: Ivo Vondrák, rektor VŠB-TU, Petr Kajnar, zajisté hrdinný ostravský primátor, Václav Svěrkoš, to je ten co kope do míčů, které stojí milion ročně, Tomáš Petřík, primátorův náměstek, který asi bez petice neumí vyřešit problémy s ostravským rozpočtem, a Vladimír Polák, herec, který zřejmě nebude moci rozšiřovat svoje kulturně-podnikatelské ambice.
Ráda bych všem těmto pánům připomněla jednoduchou sémantiku: Pokud chtějí něco "nedat", nabyli zřejmě mylného dojmu, že snad už něco "vlastní" či "mají".
Nemají ani nevlastní, takže nemají ani co dávat či nedávat.
Pouze dva z nich jsou správci města Ostravy a správci jeho majetku. Čas, kdy z toho budou veřejnosti skládat účty, zase není tak daleko, přesněji řečeno - stále běží.
Heslo kampaně po výtce připomíná jistou městskou odrhovačku, která ovšem končí "radši ji zbouráme, zbouráme ji..." Že by tvůrcům něco nedošlo? Nebo to myslí vážně?
No, pokud jde o mne, takovou Ostravu si, pánové, klidně nechte, i když vám nepatří.

Panu primátorovi bych ráda na závěr věnovala poněkud osobní doušku - klidně bych za svého primátora vykrvácela, kdyby podobně agresivní a emotivní kampaň za stejné peníze zahájil před rokem nebo před dvěma - za zdraví nejmenších dětí, které v té "vaší" Ostravě pořád musí dýchat nadlimitní množství PM10, PM2,5 a benzo[a]pyrenu. A vůbec by mi nepřipadalo nejapné, že je hrazena z obecních peněz.


P.S. Přátelé a známí, kteří jste se nechali zblbnout a rozhodli jste se tuhle nehoráznou pitomost podpořit, ráda si s vámi půjdu plácat bábovičky na nejbližší pískoviště (i když ta ostravská za moc nestojí, bůhví kam zmizely peníze na jejich údržbu). Ráda vám koupím lízátko nebo zmrzlinu, když to bude muset být, ale na kafe s vámi nepůjdu. Neměla bych si s vámi co povídat.

Autor: Dana Havlenová | neděle 4.9.2011 12:19 | karma článku: 20.11 | přečteno: 1668x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostrava

Jan Tichý(Bnj)

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

27.8.2022 v 15:19 | Karma článku: 27.63 | Přečteno: 584 | Diskuse

Adam Filák

Příběh mé slezské rodiny, aneb ve škole jsem se o tom neučil a neměl být učen

Hodiny dějepisu vypadaly zhruba takto. Do 19. století u nás nebylo nic. Všichni přišli odjinud. A vytvořili novou společnost. Byli to Češi. Přišli z Čech či Moravy. A proto jsme se učili dějiny Čech. U nás: bezčasí a bezhistoří.

23.12.2021 v 7:00 | Karma článku: 27.94 | Přečteno: 4375 | Diskuse

Mirka Pantlíková

O koťátku s bílými ponožkami

Nestává se často, že když po ránu vyjdete před dům narazíte na něco milého, co vás zaujme na první pohled. A to se mi se mi stalo nedávno.

27.10.2021 v 16:33 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 380 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1667
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...