Kouření se (státu) vyplatí aneb Tolerance za všechny peníze

Prý jsme netolerantní, xenofobní, nepřejícní. Omyl! My jsme přece tolerantní až na půdu. Aktuálně mne o tom přesvědčil ministr Heger prohlášením, že kuřáci se státu vyplatí.

Ostrava..................!!!www.radio.cz

Co na tom, že odborníci okamžitě vyrukovali s tím, že výpočty, o něž svůj názor opírá, jsou nesmyslné, protože nemocní kuřáci neodvádějí přímé daně ani pojistné, a dokonce tyto výpočty neobsahují ani sumy za náročné operace.
Přiznávám, že mne názor doktora Hegera hodně překvapil, protože jsem ho v garnituře, která nám vládne, až dosud považovala za člověka spíše vzdělaného a kultivovaného. U doktora Hegera mne názor, že "kuřáci se vyplatí" překvapil tím spíš, že není ani anonymním doktůrkem odkudsi z pohraničí, ani zaměstnancem tabákové firmy. Zdá se, že čím déle působí v politické funkci, tím méně je schopen rozlišovat, co škodí a co ne.
Tohle je totiž typická kalouskovina - pokud to škodí a zároveň se to vyplatí, tak to vlastně neškodí. Vždyť i hazard, byť je zřejmé, že přináší velmi zásadní společenské problémy, pořád jaksi není pranýřován ani dehonestován. Naopak vesele se nám rozlezl nejen veřejným prostorem (u nás v Ostravě je moc hezky vidět), ale už i internetem. A nikomu to nevadí. Otcové rodin dál odevzdávají platy a sociální dávky hracím automatům, hazard na všech úrovních se pořád (někomu) vyplatí. Zato se všichni upřímně divíme, co se děje v Anglii.
A stejně je tomu s kouřením - na každé cigaretové krabičce máme dnes upozornění ministerstva zdravotnictví na škodlivost kouření. Ministerstvo, které je garantem "veřejného zdraví"  tedy ví, že kouření škodí zdraví. Ale jen zatvrzelí trotli jako já nechápou, proč dosud kouření nebylo dávno zakázáno ve veřejném prostoru obecně. Pasivní kuřáci jsou kouřením ohroženi stejně, ne-li víc. Ale brát ohled na ně se zřejmě vůbec nevyplatí.
A proč to tak je? Odpověď je jasná - je to projev naší všeobjímající tolerance.
Co na tom, že škodí. Ona přece neškodí, když se vyplatí...
A abych pro další příklad nechodila zbytečně daleko - už skoro rok víme (a pochopitelně mnohem déle), co a jak nám škodí v ostravském ovzduší, ale fakticky se s tím nic neděje. Víme přesně, jak ovlivňují koncentrace karcinogenního benzo[a]pyrenu, mnohonásobně překračující doporučený evropský limit, lidské zdraví. Víme, co způsobuje jedovatý koktejl, který bez naděje na změnu dýchají i nejmenší ostravské děti. A pořád máme k dispozici jen proklamace a přísliby.
A proč? Protože jsme tolerantní a tato státem a úřady garantovaná tolerance se vyplatí.
Komu? To by bylo dobré vědět, snad by stálo za to konečně i vyčíslit, jak ovlivňuje nemocnost produktivitu práce a vůbec práceschopnost lidí v regionu, nakolik se regionu vyplatí produkovat chronicky nemocné astmatiky, kolik stojí léčba pacientů, které do nemocnic a za lékaři přivádí právě tohle ovzduší. Možná by se dalo už také zjistit, o jaké investice region kvůli ovzduší přichází.
Protože fakt, že nejmenší děti prokašlou první dva roky života zjevně nikoho moc nedojímá.
Začínám chápat, vzhledem k tradiční tolerantnosti, která v této oblasti uvažování vládne, že je to jako s tím kouřením, které se vlastně vyplatí.
Možná, když už se kouření tak vyplatí a rozpočet je pořád a pořád děravý, mohl by ministr Kalousek (který se přece nechal slyšet, že si "upřímně dávno myslel", jak to tedy s kuřáky je a že se vlastně vyplatí) přijít s nápadem, že kouřit by měli povinně všichni, protože ve výsledku by to nakonec pomohlo i dalšímu zpřátelenému ministru práce a sociálních věcí.
Ten by pak nemusel dumat, kde vzít zbytečně moc peněz na důchody...

 

Autor: Dana Havlenová | pondělí 15.8.2011 12:33 | karma článku: 36,74 | přečteno: 5014x