Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ Michálek aneb Sviňstvo v přímém přenosu

Napjatě čekám, a bůh ví, že nejsem sama, jak se vyvine aféra kolem bývalého ministra životního prostředí a muže, který umožnil, aby se o ní veřejně psalo a mluvilo. Aktuální novinka zní: Libor Michálek nesmí na pracoviště a bere třetinu platu.

Naše demokracie je mladá, a tak se netřeba divit, že si občas připadám jako v mateřské školce. Je to taková rozverná hra na babu.
Máme tady u nás v Česku poslední dobou docela šrumec - počínaje mediálním vírem kolem ABL, dohodou-nedohodou na Hradě, přes nervydrásající zákopovou válku s lékaři či blábolení kolem vládních připravených-nepřipravených reforem až po konečně jasné stanovisko Ústavního soudu, že stav legislativní nouze se prostě zneužívat nesmí, ani když si na to bůhvíkdo bůhví s kým plácne. Baba! -...baba! -... - baba!...baba! -...baba!... Jak dlouho ještě, říkám si už hezky dlouho, kdykoli média poskytnou další takový politický štulec veřejnosti.

Baby, babky, babičky...
V záplavě téměř denních malých či větších průšvihů mám neodbytný pocit, že si z nás politické reprezentace napříč politickým spektrem slušně řečeno utahují. Marné pokusy dát tomu, co předvádějí, zdání odbornosti, či legality, nebo aspoň nejlepších úmyslů s humorem jedině sobě vlastním pohřbil za vládní koalici Miroslav Kalousek. Jinak nad jiné ostřílený politický matador, jenž by za záchranu milionů v kauze Promopro zasluhoval zajisté přídomek "tak řečený Dušín".
Slušná "babička", říkala jem si, sledujíc spokojeného Kalouska v Hydeparku na ČT24. Ale nestačilo. Téměř vzápětí přistála další "baba", tentokrát svobodě tisku, slova. A nebyla to jen tak ledajaká "baba", byla to facka jako dům, když "empíci" pod ochranou ozbrojeného komanda v maskáčích na základě nesmyslného nápadu bůhvíjakého generála vydrancovali kancelář tří televizních reportérů. Jen pro jistotu připomínám - je březen 2011.

Exministr v pohodě. A co exředitel?
Kauza, která to vše svým způsobem odstartovala, jako by z veřejných sdělovacích prostředků zmizela. Člověk mohl jen k dennímu zpravodajství překousnout hořkou pilulku, že magistr Drobil je pro ODS natolik nepostradatelný v této těžké době, že si jej modří zkrátka musí ponechat ve svém čele. A tak je dnes Pavel Drobil nejen  místopředsedou strany, ale i místopředsedou jejího regionálního sdružení, předsedou oblastního sdružení, ale také poslancem PČR a krajským zastupitelem v rodném Moravskoslezském kraji. Normálnímu smrtelníkovi zůstává rozum stát, jak k tomu stíhal ještě taky zodpovědně vést ministerstvo životního prostředí, ale nešť - nejsme všichni stejní, přejme mu hodně sil, neb jak je v kraji zvykem, jeho čas ještě přijde a do té doby může vesele pracovat pro skvělé příští hřivny občansky demokratické strany coby její "ideový šéf" (http://zpravy.idnes.cz/exministr-drobil-ma-novou-praci-stal-se-ideovym-sefem-ods-pmc-/domaci.asp?c=A110107_204923_domaci_vel).
A zatím Libor Michálek, odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí, člověk, kterého bych neváhala označit za svého druhu hrdinu v naší malicherné a korupcí prolezlé době (a tohle nepopírají ani naše politické špičky) nesmí na pracoviště a bere třetinu platu
(viz http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/barta-znovu-nabidl-misto-odvolanemu-sefovi-sfzp-michalkovi/609538). Taky pěkná "babka" úvahám o demokracii a občanské společnosti.
Ale co čekat v zemi, kde vojenská (!) policie beztrestně vylupuje kanceláře věřejno-právního média a krade soukromý majetek? Tohle už není ani "baba", to je kopanec - do tváře občanům, pro které tady média jsou a pro něž zajišťují prazákladní "veřejnou službu". Výmluvy velitele vojenské policie, že se nemůže vyjádřit, protože nemá dostatek informací, jsou ostudné, podivné je i stanovisko soudce, že si to představoval jinak. Celá ta neslýchaná a "sviňská" akce vzbuzuje spíš pocit, že kdosi potřeboval úředně potvrzený papír, aby mohl ukrást něco úplně jiného než dokument dávno už zveřejněný.

Nebát se a nekrást...
Odkaz Tomáše Garrigua Masaryka je v tuzemsku spojován s výzvou "nebát se a nekrást". Jak jsme si ji od sametové revoluce dokázali pozměnit, dokumentuje děsivě a téměř čítankově právě "případ Michálek". Zdá se mi den ode dne neodbytněji, že základní charakteristikou doby, v níž žijeme, je pokrytectví. Zaklínáme se křesťanstvím, ale vesele zabíjíme, krademe, loupíme a tváříme se, že to jinak nejde. A když se najde jeden jediný, který se prokazatelně nebál a odmítl krást, tak ho zadupeme do země.
Dá-li bůh, přijme Libor Michálek nabídku Víta Bárty a vymění obskurní pozici nechtěného záškodníka na Státním fondu životního prostředí za novou příležitost na Státním fondu dopravní infrastruktury. Ale bude to náplast, náhražka, prkno položené přes páchnoucí jímku. Takhle si léčbu vleklého a dnes už zřejmě chronického neduhu, jakým korupce je, těžko umím představit.
Co Víta Bártu k takové "záchranné" akci vede? Možná opravdu jen ty nejčistší úmysly. A to je na celém "případu Michálek" nakonec nejsmutnější. Toho naši drazí politici společným úsilím dosáhli  a tam jsme to pod jejich velením dopracovali  - v této zemi už nelze věřit téměř vůbec ničemu a nikomu. Co je jeden den pravda a naprosto nezměnitelné stanovisko, druhý den je jinak. Za jízdy se mění zavedené (a dohodnuté), ožebračují se slabí a bezmocní.
Za porušení smlouvy  by vám v méně "civilizovaných" zemích ustřelili hlavu. U nás to začíná být smutný standard.

Autor: Dana Havlenová | úterý 15.3.2011 13:01 | karma článku: 27,37 | přečteno: 1946x
  • Další články autora

Dana Havlenová

Čase předvolební, kéž bys už konečně skončil…

Coby volič, tedy člověk v každém případě smrtelný, připadám si poněkud uondána. Už zase mě lapají, zkouší moji trpělivost, paměť, míru inteligence a určitě otrlosti. Předvolební tvořivost vykazuje tentokrát tak mimořádné odtržení od jakékoli reality, že už možná jde o jakousi novou uměleckou disciplínu se zcela svébytnou poetikou. Všichni ti modří ptáčci, oranžové růžičky, červené třešničky, zlatavé slunečnice, odložené dýmky, piráti, svítání - copak to není poezie sama?

24.10.2013 v 9:22 | Karma: 7,89 | Přečteno: 227x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

325 µg/m³ PM10 aneb Šeredný hnědočervený puntík

Tak jsme se v Ostravě-Zábřehu dopracovali na mapce Českého hydrometeorologického ústavu k hnědočervenému puntíku, a tedy k hodnocení „velmi špatné“.

8.10.2013 v 20:18 | Karma: 17,79 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Amy, Tom a velký, trochu zpožděný aplaus pro Terezu Vilišovou

Nejsem -náctiletá, dokonce už ani -cetiletá, a už vůbec nejsem "single". Přesto jsem z premiéry Mého romantického příběhu v Divadle Petra Bezruče (4. října 2013) odcházela nasycená, napojená a nadšená.

7.10.2013 v 20:37 | Karma: 6,86 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Malý soukromý aplaus aneb Dík za ostravskou operu

Mám možnost poměrně pravidelně navštěvovat ostravské operní premiéry. A musím říci, že mne dílo tvůrců těchto představení stejně pravidelně těší. Z mé strany už bych to mohla skoro nazvat závislostí a já jsem za ni osudu vděčná.

24.3.2013 v 22:21 | Karma: 10,94 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Morálka...? aneb Hodně pitomá blažkovina

Téměř jsem dnes dopoledne spadla ze židle, když jsem si pustila vstupy ČT24 ze senátu. Aktuální ministr spravedlnosti se tam totiž vyjadřoval k prezidentově amnestii a činil tak způsobem hodně originálním, nicméně pro sebe typickým.

21.2.2013 v 17:33 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.