Modrooranžoví borci a ostravské ovzduší. Už zas

22. 11. 2010 20:12:58
Tak máme listopad a ve vzduchu hezkých 132 mikrogramů prachu na metr krychlový, Ostrava, Zábřeh, desátý rok nového tisíciletí. A ve vzduchu kromě jedovatých částic pořád visí stará pravda - každý má takovou vládu, jakou si zaslouží.

Od voleb uplynulo už několik týdnů a - staronoví politici, radujte se - vše je při starém. Modrooranžové koalice jsou rozesety jako jedovaté býlí po celé republice, kterou "pravicová" vláda dusí pod praporem pseudoúspor neslýchaným způsobem, senát nám dokonce vší tou občanskou nejistotou pro jistotu zoranžověl. Ale obyčejným lidem to stejně není k ničemu, stejně - tak jako ostatně v dějinách této země vždycky - musí "jen" přežít.
Nejsem tak omezená, abych neviděla, že nejde jen o problém našeho konkrétního regionu nebo této země, že jde o problém mnohem větší, těžší a záludnější a že je to vleklá a dnes už chronická choroba, která postihla hodnotový systém celé západní civilizace. Jak stárnu, jsem stále větší skeptik k možnostem naší tak zvané demokracie a opravdu nevěřím ani na základní hodnoty kapitalismu, tedy v našich poměrech především zhmotněnou výzvu ́urvi co můžeš ́. Nevěřím ani v osvícenost posametových politiků, kteří se dnes dohodnou s kýmkoli, pokud jim to umožní další status quo, tedy hlavně klid a další politiku v duchu ́já na bráchu, brácha na mne ́. Zřejmě proto máme dnes v Ostravě místo dosavadních pěti primátorových náměstků novinku - náměstků šest. Praktické vysvětlení mi uniká, ale řízení města je patrně tak složité (ráda bych čtenářovu pozornost soustředila právě na toto banální slůvko), že to vyžaduje náměstka navíc. Naneštěstí si umím představit, kolik to tak asi může každý měsíc radnici stát.
Ale nešť, přejme mu to.
Kdybychom opět nemuseli dýchat jedovaté svinstvo, byl by svého druhu kabaret sledovat, co nám staronoví borci zase předvedou. Asi prasknu smíchy, až zjistím, kde se nám, obyvatelům Ostravy, objeví neúspěšný kandidát do senátu Lukáš tak Ženatý s Ostravou, že ho Ostrava do Prahy jednoduše nepustila. (Nesplnil snad nějaký manželský slib nebo dokonce povinnost?) Moc se asi nespletu, že bude dál zodpovědně pracovat ve prospěch města v některém jeho přidruženém orgánu či prosperující organizaci. Najít takové místo ve složitém komplexu fungování města patrně zas až tak složité nebude.

Trochu rozjímání o "medicíně"
Jak by to bylo krásné, kdyby lidé jedenadvacet let po sametovce neotravovali nesmyslnými požadavky, například tím, že nechtějí žít jako před padesáti, třiceti nebo dokonce dvaceti lety, že nechtějí, aby jejich město stagnovalo, že jim nestačí stavební chaos v centru, aby drželi zobáky.
Jsou tací, kterým nestačí ani to, že v uplynulém volebním období získala Ostrava cenné průmyslové zóny, město podpořilo místní vysoké školy (o základních a středních kupodivu ticho po pěšině), dokonce (!) už tu máme i lékařskou fakultu... Jenže ty proklaté hodnoty (132 mikrogramů jedů na metr krychlový) relativizují úplně všechno, zejména pak značně ironizují schopnost mladých lidí a zejména vysokoškoláků myslet a sečítat jedna a jedna. Po čtyřech až pěti letech života v nadlimitním množství svinstva ve vzduchu budou patrně všichni říční v takových podmínkách zůstávat a zakládat rodiny. A oceláren podle dostupných informací spíše přibude než naopak. Ale možná se pletu a čerství ostravští lékaři neutečou do Německa, naopak zůstanou tady a nebudou s pacienty jednat jako s nedospělými záškoláky, protože pokud budou jednat jinak, bylo založení nové lékařské fakulty v této zemi zcela zbytečné.
Přesto si troufám tvrdit, že je pozoruhodné už to, že o zhoršujícím se zdraví obyvatel Ostravy se nemluví, málem jako by se nic nedělo, jako by místní zdravotníci neměli co řešit. Nechápu ostravské lékaře, že mlčí, že už dávno nepracují na komplexní studii zdravotního stavu lidí v regionu (Nebo se mýlím? Moc by mne to potěšilo). Ale vypadá to, že si valná většina z nich zatím ničeho nevšimla, respektive - asi by takové zkoumání a jeho zaznamenávání bylo příliš - složité.

Za co jsme to kruci tenkrát zvonili klíči...
V jednom ze svých povolebních rozhovorů ostravský primátor Petr Kajnar zdůraznil, že kvůli tomu nezvonil klíči, aby nakonec dával dohromady koalici s komunisty. Zajímalo by mne, za co konkrétně tehdy před jedenadvaceti roky "zvonil klíči" on. Pokud to bylo za jiné hodnoty než za ideje rozpadající se státostrany, za změnu zpuchřelého vidění materiálních hodnot a za zásadní a jednoznačné znovunastolení úcty k životu, pak nevím, co z toho za léta svého působení na ostravské radnici vlastně uskutečnil. Pokud je schopen, jak se byl vyjádřil například v MF Dnes, vnímat opozici (konkrétně hnutí Ostravak) jen jako nezralou, naivní, nejednotnou a ještě ke všemu málo pokornou (?), pak klidně koalici s komunisty upéct mohl. Zjevně totiž nepochopil, že opozice tady není jen proto, aby čeřila stojaté vody a kazila mu trávení, ale aby ukazovala, co dělá - česky řečeno - blbě. Jinak řečeno - otevírala diskusi a pomáhala hledat nová řešení starých, a to dokonce i chronických problémů.
Z předvolebních plakátů se staronový primátor neusmíval jako sebevědomý a svých kvalit znalý politik, ale jako nejistý, poněkud vykolejený jinoch, který právě vstupuje do blátivé džungle a bojí se, že si zmaže bělostné ponožky. Bylo to dost záhadné, protože situace v zemi nahrávala oranžovým na moje gusto až moc. Že by přes všechna svá předvolební prohlášení věděl, že Ostrava opravdu není ani evropským městem kultury, ani budoucím univerzitním střediskem, ani cílem nejskvělejších investorů z celého světa?
Netěší mne, že sedmdesát tisíc měsíčně panu primátorovi nestačí, aby si konečně nechal opravit byt v Ostravě, a musí se vymlouvat, že na rekonstrukci "nemá čas" (zřejmě aby sám po nocích - kdy jindy, ve dne přece pracuje pro blaho nás všech - vybourával staré přepážky, vlastníma rukama trhal kachlíky, sám osobně přestavoval koupelnu, či kuchyni, pokládal novou dlažbu, případně plovoucí podlahy...) Ale chápu, že bydlet i nebydlet v Ostravě souběžně je finančně náročné a - složité.
Přesto v kterémsi povolebním rozhovoru pan primátor přiznal, že už bral víc (peněz). Kde tak asi, napadne našince maně. Myslím ale, že pro voliče v kraji s téměř nejvyšší nezaměstnaností v zemi je to dobrá informace, o to raději ho budou za čtyři roky zase volit. Nemohu ho podezírat, že by si neviděl do pusy...

Nemají to zapotřebí (myslím naši již ostřílení ostravští politici), a přesto to dělají. Mlží, mlží a mlží.
Tak proč je k sakru mlha v Ostravě tak zatraceně jedovatá?
Patrně někdo s někým cosi pekl, až zapekl...
Ostravakům, které pan primátor tak hezky hned na začátku ocejchoval (nezkušení, nejednotní a málo pokorní), bych vzkázala jediné - vy tam nejste kvůli tomu, abyste byli pokorní a sráželi paty, jak se "zkušeným" (a "pokorným") hodí, vy jste tam kvůli nám, obyčejným, kteří těch "zkušených" (a "pokorných") měli dost a zejména jejich "pokory" a jejich kompromisů. Pokud někdo dlouhodobě otravuje vzduch, pak s ním těžko hledat kompromisy. Pokud jde o zdraví nejmenších obyvatel regionu, tak o jakých kompromisech jednat? Na kompromisy (a pokoru) jednoduše už není čas.
Jakou barvu má 132 mikrogramů jedů na metr krychlových? A jakou barvu má lidská hloupost? Že by šedé, mastné mlhy?
Město vydalo mohutné sumy na nesmyslné, víceméně spektakulární akce od Ostravy 2015 po žalobu na stát kvůli ovzduší (to je hodně předražené kabaretní číslo), ale chronicky a vážně nemocných dětí přibývá každým dnem. To není modrooranžová budoucnost tohoto města, to je jeho pořád ještě modrooranžová realita.

A co regulační řády?
Podle široce dostupných informací se region potýkal se špatnými rozptylovými podmínkami už minulý týden, v pátek však bylo odvoláno upozornění, které varuje před smogem a možným vyhlášením "signálu regulace, při němž znečišťovatelé s platnými regulačními řády musí dodržovat ekologická opatření". A jak je to, drazí představitelé města a kraje, oranžoví, modří, červení či pruhovaní, s platnými regulačními řády právě dnes a v tomto čase? Kolik regulačních řádů vlastně platí? Kdo už je podepsal a kdo se dodnes vymlouvá?
Cože?
Neslyším... Že je to příliš složité? Jinou odpověď jsem ani nečekala.
Mám jedinou polehčující okolnost - modré ani oranžové jsem nevolila.


P.S. Naši ostřílení, pro změnu krajští politici právě zpochybnili studii vědců České akademie věd, kteří svými poznatky zásadně odmítli jednu z bublin, kterou si regionální politici zvykli v pravidelných intervalech vypouštět mezi lidi - že totiž za svinstvo ve vzduchu může stejným dílem doprava, lokální topeniště a průmysl (viz Události ČT, 22. listopadu 2010). Je to politická pokora,hloupost nebo zkušenost? Já v tom vnímám nepochybně velikou, ale opravdu velikou jednotu...

Autor: Dana Havlenová | pondělí 22.11.2010 20:12 | karma článku: 19.53 | přečteno: 1768x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostrava

Jan Tichý(Bnj)

Derniéra

Česko je opravdu výjimečná země. Máme v čele místo premiéra derniéra. Jen nevíme, o jakou derniéru jde.

27.8.2022 v 15:19 | Karma článku: 27.63 | Přečteno: 584 | Diskuse

Adam Filák

Příběh mé slezské rodiny, aneb ve škole jsem se o tom neučil a neměl být učen

Hodiny dějepisu vypadaly zhruba takto. Do 19. století u nás nebylo nic. Všichni přišli odjinud. A vytvořili novou společnost. Byli to Češi. Přišli z Čech či Moravy. A proto jsme se učili dějiny Čech. U nás: bezčasí a bezhistoří.

23.12.2021 v 7:00 | Karma článku: 27.94 | Přečteno: 4375 | Diskuse

Mirka Pantlíková

O koťátku s bílými ponožkami

Nestává se často, že když po ránu vyjdete před dům narazíte na něco milého, co vás zaujme na první pohled. A to se mi se mi stalo nedávno.

27.10.2021 v 16:33 | Karma článku: 22.79 | Přečteno: 380 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1667
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...