Dana Havlenová

126 mikrogramů prachu na metr krychlový a volby nadohled

9. 10. 2010 13:21:52
Milí Ostraváci, tak nevím jak vy, ale my tady u nás v Zábřehu máme dnes hezkých 126 mikrogramů na metr krychlový měřených prachových částic. Takhle na začátku října je to - řečeno slovníkem mých dítek - dost hustý.

Pálí mne sliznice, bolí mne hlava a po ránu chrchlám - ač notorická nekuřačka - jako notorický kuřák. Včera jsme tu měli podle teletextu České televize jen o trochu méně - 98 mikrogramů na metr krychlových měřených prachových částic (připomínám, že norma je padesát, povolený roční příděl prachu ve vzduchu jsme si tady u nás v Ostravě "oddýchali" na konci ledna).
Vůbec ten letošní začátek října je z hlediska dýchatelnosti v Ostravě dost ostudný. Summa summarum sedmý den z devíti říjnových máme v tomto městě tak halasně bojujícím o titul evropské město kultury 2015 nadlimitní množství svinstva ve vzduchu. A spolu se mnou to dýchají naprosto všichni - napříč věkovými kategoriemi od těch nejmladších po ty naprosto nejstarší a nejnemocnější, dokonce i napříč politickým spektrem od těch nejbezmocnějších až po ty nejmocnější. Tedy těch, kteří v Ostravě bydlí.
Jako perspektiva k životu - s prací nebo bez ní - to za moc nestojí.
Jako perspektiva pro budoucnost (vysokých škol zde stále přibývá) taky nic moc.
Který blázen by tady chtěl žít s prostou perspektivou, že délka života v regionu ve srovnání s jinými místy v zemi znatelně a prokazatelně stagnuje? Že by ti ubozí vysokoškoláci, kteří zde nakonec budou mít jedinou šanci ve strojním či hutním provozu? A kolik takových mohou tyto provozy zaměstnat? Anebo vzhledem k tomu, že přibyla lékařská fakulta, vedení města předpokládá, že lékařů v tomto nemocném městě bude třeba stále víc?
Divné předvolební úvahy.

Ve světle aktuálních informací o stavu ovzduší právě v Ostravě přestávají působit volební výkřiky (chtěně i nechtěně) komicky. Koho a proč chce TOP 09 rozdýchávat, když každé vdechnutí představuje zdravotní riziko? Mohlo by být komické, jak naivně se stávající primátor přihlásil k tomu, co "nevoní" jeho konkurentce z jiného politického hnutí, tedy ke korupci. Je prý ostravský politik, "ačkoli to některým nevoní". Přestal používat vlastní hlavu, když schvaloval znění svých billboardů a předvolebních letáků? Nejspíš. Ostatně sporné je i to, zda je skutečně politik a nakolik je stále ještě politikem sociálně demokratickým. Nevím, kdy naposledy prošel městem, aby mohl zjistit, jak to v něm doopravdy vypadá. Co asi napadne návštěvníky Ostravy, několikrát během jízdy tramvají nabádané, aby si dali pozor, protože je může někdo okrást.

Mohlo by být komické, jak ODS přesvědčuje svoje věrné, že ví, co je "podstatné".
Nejkomičtější z jejích zjištění jsou asi "čisté a bezpečné ulice".
A co čtyři až osm let (i více) dělali oranžovo-modří otcové a matičky, aby se Ostrava nenořila stále hloub tam, kde dnes je?
Ujištění o tom, že finance města, spravované Lukášem "Ženatým s Ostravou" tak, že dnes touží po křesle v senátu (který však naneštěstí sídlí v Praze), jsou ve skvělé kondici, by mohlo být rovněž úsměvné (viz http://www.rozhlas.cz/zpravy/volby_podzim/_zprava/video-volebni-debata-z-ostravy--793457).
Možná jsou městské finance v kondici, nevím. Pokud se daly vyhodit miliony za právní analýzu možností města, co si může dovolit vůči státu v souvislosti s ovzduším, pak jsou asi vskutku "v kondici". Pokud mohlo město s lehkým srdcem rozdat desítky milionů za projekty k přihlášce o titul "evropské města kultury", pak jsou asi opravdu "v kondici". Jen mi není jasné, co se to děje v současné době, nadohled volbám, s městským dopravním podnikem. Možná je taky v kondici, dokonce v takové, že se více než schyluje k jeho privatizaci.
Vypadá to, že se o tom nějak moc nechce mluvit veřejně, vypadá to, že se o tom, nějak moc mlčí.
K čemu je mně jako občanu a obyvateli tohoto města dobrá privatizace městské hromadné dopravy? Jak to pomůže "kondici" městských financí? Zřejmě taková informace pro mne jako občana není "podstatná"...
Ne, opravdu to není úsměvné, je to únavné.

Bezbranné vedení města, zmítané zlovolnou vládou, stále jen přihlíží, zatímco 126 mikrogramů jedovatého svinstva ve vzduchu na metr krychlový tady musíme dýchat všichni společně. Kupodivu mne to nijak neuspokojuje. Fakt, že pánové Madej, Kajnar a jiní si dobrovolně podlamují zdraví spolu s námi, mne nijak netěší, dokonce vůbec. Můžu jen doufat, že s ujištěním, že to jinak nelze, podstatní i nepostatní politici dlouhodobě nevystačí, protože ono opravdu leccos visí ve vzduchu a není to jen v Ostravě.
Týden na dohled volbám je 126 mikrogramů jedu ve vzduchu na metr krychlový jako vzkaz odněkud shůry - lidi, proboha vzpamatujte se! Chcete další čtyři roky poslouchat jen fráze, výmluvy a naučená klišé? Doporučuju v téhle souvislosti adresu www.vymentepolitiky.cz. Nikde jinde v republice právě tohle není tak naléhavé jako tady u nás v Ostravě. Nám jde skutečně o život, zdaleka ne "jen" o jeho kvalitu.

Autor: Dana Havlenová | karma: 13.36 | přečteno: 1347 ×
Poslední články autora