Madej, Kajnar, kluzko a televizní kamery

Nemám je ráda, to přiznávám. A mám je ráda tím méně, čím víc se blíží komunální volby. Přesto jsem si pustila včerejší předvolební speciál Václava Moravce. Věděla jsem jistě, že tam určitě budou. Byli a nezklamali.

Dalibor Madej  (náměstek ostravského primátora pro životní prostředí) a Petr Kajnar (ostravský primátor) mne už hezkých pár měsíců zaměstnávají. Nejde jen o to, že jsou předními muži města, v němž žiju. Je třeba oběma pánům přiznat, že patří k Ostravě téměř stejně jako nezdravé ovzduší, šeredné proluky, rozbité chodníky, špinavé ulice, rozpadající se čerstvě zrekonstruované Masarykovo náměstí a poněkud strašidelný skelet na ulici 28. října. Zajímají mne rovněž jako tvůrci a uživatelé speciální komunikace - komunikace politické.
Oba si včera přišli pro předvolební bodíky a oba byli svým specifickým způsobem kouzelní. Před televizní kamery vstoupili jako ostřílení matadoři a navenek vytasili svoje nejsilnější zbraně - primátor lehce již oprýskávající chlapecký šarm a primátorův náměstek? Ten mi nejvíc ze všeho připomínal ledoborec, který pluje mezi ledovci a boří všechno, co mu vleze do cesty, jedno jestli kus ledu nebo hejno tučňáků, milimetr žádná míra a v předvolebním boji už vůbec ne.

Nikdo nic, jen s tím vzduchem malinko potíž
Už dlouho mne zaráží, že Ostravané jaksi neřeší, co bezprostředně nemusí. A výzkum agentury SC&C pro včerejší Otázky Václava Moravce to víceméně opět potvrdily, protože na otázku - jaký problém je podle dotazovaných v Ostravě zanedbáván, 50 procent odpovědělo, že o žádném neví (!). To je poněkud sebevražedné  přiznání. Pouhých 13 procent dotázaných uvedlo životní prostředí, 6 % romskou otázku, 5 % nezaměstnanost, 4 % kriminalitu, 4 % dopravu, 2 % parkování, 2 % opravy silnic, 2 % sociální politiku, 1 % bytovou otázku...
Jaký potom div, že podle průzkumu téže agentury by zatím voliči dali nejvíc hlasů sociálním demokratům - 32 % a ODS 19 %. Je to dost děsivé ocenění pro partaje, které město během své vlády dovlekly tam, kde dnes je - k jedinému skutečnému a prokazatelnému evropskému prvenství, a tím je nejhorší ovzduší ve střední Evropě a možná v Evropě vůbec.
Nemá smysl rozebírat, co jednotliví lídři, kteří přišli změřit svoje síly v pořadu Václava Moravce, předvedli. Přiznávám, že mne uchvátil Dalibor Madej, nemohla jsem uvěřit očím, ale zejména svým uším. Musela jsem si některé pasáže pustit znovu , abych se ujistila, že to doopravdy vypustil z úst a ani trochu se nezačervenal.

Co je pravda? To už si přece nikdo nepamatuje...
Pan náměstek je nepochybně fascinující rétor a jeho slova by měla být tesána do kamene, protože jinak se tomu, co hlásá, čelit nedá. Obdivuhodně klouže od pravdy k nepravdě a naopak.  Tak třeba  aktivity týmu akademiků pod vedením dr. Radima Šráma (mizivé procento Ostravanů si patrně vzpomene, že by ho pan náměstek tehdy v zimě dal nejradši ukřižovat i s celým jeho týmem) označil za "medializovanou kauzu". "Já tvrdím," pravil s naprosto nehybnou tváří, "že výzkum, který  se dělá, a teď si to dobře poslechněte, za 80 milionů korun, za tu částku si já dovedu představit že se v Ostravě odstraní nějaký zdroj znečištění, protože my horko těžko sbíráme peníze na ozdravné pobyty dětí..." (o logice nebo syntaxi toho souvětí se nebavme, nemá to smysl). Napadá mne v té souvislosti, že by se takový výzkum dal uhradit z peněz, které město blaženě investovalo do kampaně za Evropské hlavní město kultury. Potíž je, že výzkum doktora Šráma určitě nefinancuje město... No není obdivuhodné, jak pan náměstek pootáčí skutečnost? A jak přitom jakoby nic připomene, že "sbírá peníze na ozdravné pobyty dětí" (zásluha, ne?)... Je to jako sledovat horor a říkat si u toho, pane jo, to je ale hnusný, že to můžou takhle natočit...
Leč panu náměstkovi to nestačilo a vesele balamutil dál - ano, očernil dr. Šráma, že šíří poplašnou zprávu, leč bylo to prý tak, že několika akademikům se prý po třech týdnech "změnilo 50 procent DNA".
"Navíc na uzavřeném jednání s panem doktorem Šrámem jsem se dozvěděl přímo od něho , že to byl kanadský žertík.  To pro mě bylo jaksi nepřípustné," dodal pan náměstek skromně a vůbec se nezačervenal, že tak zkušeně (opět) lidi balamutí. O  proměně 50 procent DNA doktor Šrám rozhodně nikdy nemluvil, a pokud vím, nemluvil nikdy ani o kanadském žertíku).
Spíš mám pocit, že pan náměstek nepochopil, o čem byla řeč,nebo možná slyšel něco jiného a patrně od někoho jiného, protože na přednášce, kde měla tato slova zaznít, ani nebyl. Ostatně mám  rovněž pocit, že v náhlém rozhodnutí doktora Šráma nežalovat sehrál zásadní roli zvukový záznam ze zmíněné přednášky, ale to už se oficiálně nikde nikdo nedočte a kdo ví, těch pár naivů, kteří včera na Madeje koukali, stejně houby vědí, co kdo řekl a jak to tehdy opravdu bylo.
Ale v předvolebním klání mají slova jaksi rozvolněné významy a bůhví kam se až mohou natáhnout a poroztáhnout. Některá se dokonce mohou úplně roztéct a nebo se taky docela vypařit.

Podsouvej, když můžeš...
Pan náměstek je v této politické disciplíně obdivuhodně schopný a prokázal to ještě několikrát. Téměř v závěru pořadu osočil Evu Schwarzovou (hnutí Ostravak, podle SC&C by se s 5 procenty mohlo do městského zastupitelstva také dostat), že chce všechny investice směřovat do životního prostředí. Bylo to kluzké a zákeřné současně.
Nic takového totiž neřekla.
Uvedla jen, že chce navrhnout, aby hned první zastupitelstvo "přijalo usnesení, aby prioritou pro nadcházející období bylo životní prostředí a veškeré investice a veškeré kroky, které by zastupitelstvo v tom volebním  období provedlo, by musely být posuzovány z hlediska vlivu na životní prostředí". Není to totéž, ale zní to skoro stejně. V čase, kdy už stěží mohla uvádět jeho překrucování na pravou míru, to byl slušný úder, navíc tím patrně chtěl posílit domnění, že Ostravak je divný spolek pošilhávající silně ekologicky možná až do zelena (o hrůza, ostravský voliči, zachraň se, kdož můžeš v náručí osvědčené koalice!) . Myslím, že by si lídr kandidátky ODS nejraději zamlaskal, jak se mu zadařilo.

Dokonalá souhra, laguna téměř labutí
Když o tom tak zpětně uvažuju, předvedli oba pánové v přímém přenosu rukou společnou a nerozdílnou dokonalou souhru, normálně bych si vybavila čtyři labutě v proslulém baletu, jenže tady u nás jezera nemáme, zato tady máme velmi pozoruhodné laguny. Pánové k tomu ani nepotřebovali režiséra. Primátor Kajnar moc hezky a v pravý čas zaplakal nad neblahým působením exministra Bursíka, který pohřbil údajně jakoukouli snahu o nápravu ostravského ovzduší, neboť zlí zelení zabránili tomu, aby byl přijat zákon, který by umožnil zavedení nízkoemisních zón, zdrželi vybudování spalovny odpadu (jaké blaho pro celý region!)... Ministerstvo životního prostředí podle primátora Kajnara za Bursíkova vedení poškodilo Ostravu svou nečinností. Proto chrabří představitelé města zažalovali stát... Kupodivu se nijak nebránili názorům svých oponentů, že zmíněná žaloba byla jen mrháním finančními prostředky města a předvolebním plácnutím do vody.
Hodina a půl předvolebních otázek Václava Moravce byla poučná a depresivní zároveň. Pokud se voliči nevzpamatují, budou nám ti dva (Petr Kajnar a Dalibor Madej)  společně vládnout dál, přesně jak to předvedli v předvolebním televizním speciálu - kluzce a bezostyšně.
Stojí to Ostravě a Ostravanům za to?
Říjen a podzimní inverze tady budou co nevidět.

Autor: Dana Havlenová | středa 22.9.2010 1:39 | karma článku: 20,77 | přečteno: 2366x
  • Další články autora

Dana Havlenová

Předvolební krize aneb Babo raď

11.10.2012 v 18:33 | Karma: 13,48
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.