Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad Colours 2010 zavěsili (oranžový) mrak

Na festival Colours of Ostrava chodím už léta a upřímně ráda. Vždycky si odtud odnesu nějaký větší či menší muzikantský pokládek, vždycky mne tady něco obohatí, objevím něco, co jsem zatím neznala a co se pak stane stabilní součástí mé fonotéky.

A stejně to bylo i letos, i když přibyl tvrdý alkohol (bůhví proč), ostraha se tvářila nekompromisněji, než jsem bývala zvyklá (čertví proč), a slunce pražilo jak na Sahaře (hádejte proč). Festival mne nezklamal, atmosféra byla fajn a já se těším na další ročníky, i když moje skráně šedivějí čím dál víc a v tisícihlavě nadšeném davu se mi stojí rok od roku hůř. Ostatně letos jsem si vděčně poseděla na tribunách v blízkosti velkých i menších pódií (zaplaťbůh).
Festival byl úchvatný jako každý rok, užila jsem si ho jako patrně naprostá většina návštěvníků.
Ale jedna věc mne iritovala. A nebyl to ani tak problém festivalu.

Nad areálem, stejně jako nad celým městem, po celou dobu konání festivalu visel mrak. A to i ve dnech, kdy nebyl z meteorologického hlediska ani mráček. A nebyl to ani trochu obrazný či metaforický mráček.
Teletextové informace byly nekompromisní - po tři ze čtyř festivalových dní bylo v Ostravě nadlimitní množství polétavého prachu ve vzduchu. Česky řečeno - my všichni jsme tady opět dýchali karcinogenní hnus, který s klidným svědomím a s velmi veřejným souhlasem odpovědných úřadů, místních, krajských i republikových, vypouští do světa neviditelní a stále oficiálně bezejmenní viníci. Těžko říci, zda domorodci tak mocně přitápěli ve vedrech více než třicetistupňových pet-lahvemi nebo zda v téměř liduprázdných ulicích tolik čoudila neviditelná auta (já je tam v pátečním, sobotním ani nedělním odpoledni neviděla, sama jsem na Černou louku jezdila občansky zodpovědně výhradně tramvají).
Přesto (a nebo možná právě proto) se pár kroků od vstupní brány festivalu hrdě tyčil k nebi prostorný stan, nad nímž se vesele třepotal oranžový balón, tvarem spíše vzducholoď, hrdě připomínající Arcelor Mittal coby jednoho z jasně deklarovaných sponzorů.
Oranžově ocelářské memento?
A co nám vlastně dobrodinci z Mittalu chtěli na festivalu připomenout? Že by své nehynoucí sepětí s regionem?

Oranžová skepse
Člověka místního určitě hřeje, že zrovna tahle firma připlatila na událost, která v regionu zatím nemá obdoby. Mám kupodivu velmi neodbytný pocit, že je to ale příliš málo. Možná by příště táž firma mohla návštěvníkům prokazatelně žijícím v Moravskolsezském kraji umožnit vstup zdarma. Že by takový oranžový příslib?
No, nikdy jsem nebyla přehnaný optimista. Stačí, že oranžové barvy společnosti Arcelor Mittal letos návštěvníkům jen skromně připomínaly události spojené s působením firmy ve městě. Třeba mimina dusící se za časů inverze v nedávných měsících. Na tom nic nezmění (úsměvná) žaloba města Ostravy na stát, ani náhlé zviditelnění firmy při akci tak skvělé, jakou Colours of Ostrava bezesporu je.
Oranžová vzudocholoď plápolala nad festivalovým mumrajem jako tichý, ale neodbytný duch, vznášející se nad vodami, a decentně a jemně upozorňovala - pozor, už je červenec, už jen pár měsíců zbývá do časů inverzí a astmatických záchvatů, časů, kdy analýzy pracovníků akademie věd přestanou být jen rychle zapomenutelnými tabulkami a nesrozumitelnými údaji a začnou být až drasticky živé a akutní.

Kdo všechno se ještě přiživí...
Colours of Ostrava jsou stabilně kvalitním příspěvkem k ostravské amibici získat pro město ocenění "město kultury". V souvislosti s oranžovou vzducholodí Arcelor Mittal člověka jen napadne, kdo všechno se v téhle souvislosti sveze a přiživí na místním patriotismu.
Ostatně ta ze široka a daleka viditelná vzducholoď ze své nadpozemské výše vkusně připomněla, že to byla právě firma Arcelor Mittal, kdo před pár měsíci oslovil zpitomělou ostravskou veřejnost plakáty s nestoudnou informací na úrovni propagandy padesátých let. Dva roky před možným spuštěním do provozu dobrodinci z Mittalu hlásili: Odprašujeme!!! Kdyby nešlo o zdraví, byla by ta přihlouplá uklízečka s vysavačem úsměvná. Ale zjevná nepravda nikomu nevadila a onen nanicovatý plakát visel týdny v centru města málem jako firemní vzducholoď nad svobodomyslným festivalem, kde rozhodně nevzývají kapitalismus jako spásu světa. Inu, kouzlo nechtěného.

Lehkomyslně oranžová vzducholoď, plující nad festivalovým mumrajem, mi nakonec připomněla ještě jeden dost crazykomický fakt - že totiž ministerstvu životního prostředí velí hoch, který by prý za český průmysl dýchal.

Naštěstí pro něj, (už) nemusí dýchat v Ostravě.

 

Autor: Dana Havlenová | pondělí 19.7.2010 19:18 | karma článku: 13,98 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Dana Havlenová

Čase předvolební, kéž bys už konečně skončil…

Coby volič, tedy člověk v každém případě smrtelný, připadám si poněkud uondána. Už zase mě lapají, zkouší moji trpělivost, paměť, míru inteligence a určitě otrlosti. Předvolební tvořivost vykazuje tentokrát tak mimořádné odtržení od jakékoli reality, že už možná jde o jakousi novou uměleckou disciplínu se zcela svébytnou poetikou. Všichni ti modří ptáčci, oranžové růžičky, červené třešničky, zlatavé slunečnice, odložené dýmky, piráti, svítání - copak to není poezie sama?

24.10.2013 v 9:22 | Karma: 7,89 | Přečteno: 227x | Diskuse| Ostatní

Dana Havlenová

325 µg/m³ PM10 aneb Šeredný hnědočervený puntík

Tak jsme se v Ostravě-Zábřehu dopracovali na mapce Českého hydrometeorologického ústavu k hnědočervenému puntíku, a tedy k hodnocení „velmi špatné“.

8.10.2013 v 20:18 | Karma: 17,79 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostrava

Dana Havlenová

Amy, Tom a velký, trochu zpožděný aplaus pro Terezu Vilišovou

Nejsem -náctiletá, dokonce už ani -cetiletá, a už vůbec nejsem "single". Přesto jsem z premiéry Mého romantického příběhu v Divadle Petra Bezruče (4. října 2013) odcházela nasycená, napojená a nadšená.

7.10.2013 v 20:37 | Karma: 6,86 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Malý soukromý aplaus aneb Dík za ostravskou operu

Mám možnost poměrně pravidelně navštěvovat ostravské operní premiéry. A musím říci, že mne dílo tvůrců těchto představení stejně pravidelně těší. Z mé strany už bych to mohla skoro nazvat závislostí a já jsem za ni osudu vděčná.

24.3.2013 v 22:21 | Karma: 10,94 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura

Dana Havlenová

Morálka...? aneb Hodně pitomá blažkovina

Téměř jsem dnes dopoledne spadla ze židle, když jsem si pustila vstupy ČT24 ze senátu. Aktuální ministr spravedlnosti se tam totiž vyjadřoval k prezidentově amnestii a činil tak způsobem hodně originálním, nicméně pro sebe typickým.

21.2.2013 v 17:33 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1667x
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.