Dana Havlenová

Neslavné ostravské prvenství a hlavně klid

13. 03. 2010 19:16:18
Už jsem se začínala chystat na poslední věci člověka, sepisovat poslední vůli, hledat si rubášek a tak, ale náměstek ostravského primátora Dalibor Madej mne uklidnil - hysterie, jak to citlivě nazval, nám nepomůže.

Pravil tak v tiskovině, kterou nám obyvatelům Ostravy čas od času nacpou s dalším reklamním balastem do schránek, totiž v Ostravské radnici se třemi nezbytnými modrými vykřičníky.
Má zajisté pravdu ten dobrý muž z ODS. Nepochybuji, že to s námi se všemi myslí dobře, i když si s každým dalším nadechnutím zvyšujeme všichni vespolek, zcela napříč politickým spektrem a sociální příslušností objem karcinogenních látek v plicích (v tom je ostravské ovzduší až nadzemsky spravedlivé, že?).
Jenže to trvá nějak nestydatě, až bych řekla svinsky, dlouho.
Ale pan náměstek "pro životní prostředí" má samozřejmě jasno - na rozdíl od nás, ostravského plebsu, dobrého leda tak k tomu, aby jednou za pár let vložil příslušný papír do volební urny. Moudře za nás za všechny řeší, jestli si máme plíce a zdraví nechat dál devastovat pod dozorem dalších a dalších stále odbornějších komisí a za soustavné nefunkčnosti dalších a dalších úředních opatření...
No já vím, že tomu tak docela nerozumím, jsem jen ženská od plotny (ale netopím ani uhlím ani jiným ne zcela ekologickým palivem, dokonce nemám ani auto). Já chci jen bez obav dýchat. Je to moc?
Pokud to pan náměstek vidí jako přehnanou hysterii, pak zřejmě nemáme zákonné právo na aspoň obstojný vzduch. Občané jaké kategorie pak tedy my, tady v Ostravě, podle těchto měřítek jsme? A kdo o tom rozhoduje?
Ale aspoň tady máme srandu, čas od času.
Třeba zrovna s tím radničním plátkem, v němž tak výchovně pan náměstek promluvil k těm, co už mají nadlimitních množství svinstva ve vzduchu poněkud nad limit.

Práší, práší, odprášit nemůže...
Nelze říct, že by se v poslední době nic nedělo. Média zveřejnila průzkumy Ústavu experimentální medicíny AV, ale i sociologický průzkum Ivana Gabala. Výsledky byly v obou případech více než zajímavé, ale z politického hlediska patrně k ničemu.
Ministr životního prostředí Jan Dusík zvýšil svou účastí lesk okamžiku nanejvýš slavného, totiž zahájení „výstavby odprášení“ tzv. aglomerace v Arcelor Mittal... Jako zázrakem pak bylo pár dní v Ostravě dokonce dýchatelno. Čím to, vždyť celá ta paráda teprve vzniká?
Ale nic netrvá věčně a prach už zase poletuje vzduchem ažaž. Poletuje tak, že kvůli tomu má do regionu zavítat i sám premiér... Fajn, jen ať vznikají meziresortní skupiny, ať mudrci mudrují, ale ať už se konečně něco děje, nebo spíš - ať už se neděje nic, co bude situaci dál komplikovat.
Jenže, lidičky, bacha, krajský úřad jaksi nepočítá s tím, že to, co je jinde možná zanedbatelné, tady u nás zátěž zákonitě zvýší, takže se chystá v Karviné otevřít novou, jistě nesmírně krásnou, spalovnu.
Zase si počkáme, až spalovnu postaví, a pak si budeme říkat, čím to, že je zase o něco hůře? A zase budeme zvát experty a měřit a měřit? (Neměli bychom v tom případě začít raději balit?)
Možná vznikne nová turistická disciplína - přijeďte se k nám na Ostravsko podívat, jak se dá kouzelný kraj naprosto a ve zcela zjevných a změřitelných krocích zdevastovat.
Tohle ale náměstka Madeje pochopitelně ani trochu nepálí. Tedy alespoň podle toho, jak se ráčil vyjádřit v listě určeném těm, kdo budou dostatečně zoceleni a nakonec si ho přece jen přečtou.
Ten bohulibý text měl formálně charakter rozhovoru, ale upřímně řečeno, neumím si představit, že by někdo dokázal vyslovit větu o délce osmi řádek širšího novinového sloupce, a to ještě se vsuvkou ve vsuvce. Inu - komu čest, tomu čest. Spíš mi to připadá na známou metodu ctrl.C - ctrl. V, s níž se dá jak známo "oprat" naprosto všechno.
K vymývání mozků potenciálních voličů je to ale metoda velmi zrádná. Ne každého totiž odzbrojí tak nadlimitní počet rádoby odborných termínů na dm2 radničního plátku.
Podstatné je, že se i podle pana náměstka (a jak také jinak, přece by nepopřel sám sebe) v dohledné době nic moc nezmění, protože všechny ty regulace a vyhlášky tak nějak nefungují a už vůbec ne hned. S jemností sobě vlastní pak pan náměstek připomíná v souvislosti s polétavým prachem toliko "suspendované částice" PM10, k jejichž regulaci slouží tzv. regulační řády, ale jak známo moc neslouží, protože jen málokdo z oslovených znečišťovatelů byl ochoten je akceptovat.
Snad si pan náměstek zatím nestačil všimnout, že polétavý prach netvoří toliko PM10, ale lidem tady hrozí mnohem zákeřněji částice mnohem menší, to jest PM2,5 a PM1. Ale předpokládám, že tak v penzi začne brát vážně i tyhle zřejmě zatím z politického hlediska zanedbatelné mršky, které lidem způsobují mnohem větší potíže než ty, o nichž zatím oficiálně pan náměstek ví.

Zdeúřední mluva - řeč politického záhrobí
Přiznávám, že mne dokonale uklidnilo (včera jsme měli v Ostravě-Zábřehu podle oficiální informace ČHMÚ "jen" 106 mikrogramů na m3, dnes je to údajně o moc lepší, jen v Radvanicích a Bartovicích je to pořád dvojnásobek limitního množství, tedy přes 100 mikrogramů na m3), když jsem si z úst (nebo pravděpodobně spíš z PC) pana náměstka mohla přečíst, že se "město snaží hledat způsoby, jak situaci řešit. Pořádá pravidelné konference za účasti předních odborníků, politiků, zástupců...(omlouvám se, nechce se mi to opisovat, je to třeskutá nuda)... zástupců největších znečišťovatelů s cílem společně navrhnout a realizovat Integrovaný projekt zlepšení kvality ovzduší ve městě a regionu." Dál to opisovat nemá smysl, jsou to dost bláboly, jejichž smyslem je samozřejmě prokázat, že město, potažmo pan náměstek vyvíjí horečnou aktivitu, že jednou snad, v budoucnosti, ale ROZHODNĚ NE HNED, dokonce i v Ostravě budou mít lidé možnost dýchat vzduch a ne nějaké rozptýlené svinstvo, obohacené o drahocenné a poměrně velice karcinogenní, polycyklické aromatické uhlovodíky. Nejsem odborník a nebudu tu recitovat stokrát omleté analýzy.
Já to prostě dýchat nechci.
Pan náměstek označil roztrpčení obyvatel Ostravy nad stále se opakující situací jako hysterii. Nahlíženo obecně - hysterie samozřejmě nic neřeší. Pan náměstek - a doopravdy ho ani trochu nepodezírám, že to snad s námi nemyslí opravdu, ale opravu dobře - se mýlí v jediném.
Ona to totiž není hysterie.
Je to projev vážné občanské nespokojenosti s tím, co se v tomhle kraji stále dokola děje a občan jako by tady mluvil do zdi. Dokonce i ostravský tisk, a že mu to chvíli trvalo, začal psát konkrétně. Jde jen o to, že nežijeme v banánové republice. Dokonce ani v Ostravě, soustavně zatěžované z hlediska zdraví i životního prostředí už několik generací.
Ne, milí Ostravané, opravdu tohle tady kolem nás není žádná banánová republika, i když se tak mnozí naši političtí zástupci na radnici i na krajském úřadě chovají.
Právě naopak. A pokud to snad pan náměstek nepochopil, takhle vypadá tlak občanů na politiky, aby plnili svoje povinnosti. To oni dostali od nás obyvatel tohoto konkrétního města mandát, aby rozhodovali v souladu s našimi potřebami. My platíme daně a plníme svoje občanské povinnosti. Ale politici jako pan náměstek? Jestli se snad v čase svého politického angažmá naučil toliko útočit, překrucovat a nikoli naslouchat, pak se naučil nebezpečně málo.
Kdo jiný než představitelé města mají za občany tohoto města vyjadřovat nikoli chabou, ale nanejvýš naléhavou potřebu změnit vše, co NEPOPIRATELNĚ NIČÍ LIDEM ZDRAVÍ A V DŮSLEDKU TOHO DEVASTUJE JAKOUKOLI PERSPEKTIVU TOHOTO REGIONU?
Nechápu dost dobře ani to, jak je možné v tomto čase i prostoru, že drobný a střední živnostník nesmí ani pomyslet, že by snad nějak obalamutil přísné normy na životní prostředí, ale velkoprovozy bezostyšně "práší" jedovatá svinstva takřka bez omezení. A politikům (těm, které jsme demokraticky zvolili, aby hájili naše práva i naše zájmy, včetně práva na zdravé životní prostředí) to, zdá se, vadí teprve volbám na dohled.
Zatím to vypadá, že v Moravskoslezském kraji selhávají běžné prostředky demokraticky fungující společnosti.
Politici zajisté nejsou neomylní, a mají na to pochopitelné právo. Ale dvacet let po 17. listopadu 1989?

Sranda musí být, i kdyby se všici zadusili
Blíží se volby a pokus pana náměstka umravnit potenciální voliče, ať neblbnou a počkají, až to nějaká další nová komise (pokolikáté už?) změří a zhodnotí, je sice pohopitelný, ale tak trochu mimo misku.
Skoro stejně jako fotografie, kterou tvůrci Ostravské radnice zveřejnili hned pod třeskutý rozhovor s panem náměstkem Madejem. Je na něm až podezřele nablýskaný nákladní automobil, připomínající popelářský vůz, leč čtenáři věz, že tohle je "speciální čisticí vůz, který pomocí vysokotlakého vodního zařízení nasává i nebezpečný polétavý prach." Jestli můžete, vysvětlete mi někdo, jak takový vynález za 6,5 milionu korun funguje. Mám neblahý pocit, že i kdyby Ostrava měla takový "autobus" v každé ulici a ten "jel" 24 hodin denně, tak na ovzduší to bude mít vliv pranepatrný.
To v pravdě zábavné vozidlo nese podle fotografie bohulibý nápis "Čistíme vzduch od polétavého prachu". A pod tím podpis (jak jinak) - "Ostrava!!!"

autak2.jpg

Je to vtip?
Nebo to ti, co je koupili, opravdu myslí vážně, stejně jako Arcelor Mittal, který nám téměř pod okna zavěsil přihlouplý billboard, na němž kreslená hospodyňka mává vysavačem nad siluetou huti, hlásající do slova a do písmene "Odprašujeme!!!".
Dvacet let po konci éry, kdy se zbožné přání stávalo povinně pravdou, je dost zarážející, že někoho něco tak drzého a popravdě i nevkusného vůbec napadne zavěsit pod nos lidem, kteří přece všichni vědí, že odprašování zdaleka nezačalo, protože se zatím začalo pouze stavět (a proč tolik řečí kolem, už to přece mělo dávno být). A až se postaví, zbývá ještě celá další aglomerace, která pořád vesele práší, až se hory zelenají. Pardon - černají.
Škoda, že nikdo nevyfotil pro potřeby veřejnosti filtr, který doktor Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR předvedl při prezentaci výzkumu, který tady jeho tým v konkrétních lokalitách (mj. i v Bartovicích) prováděl. Není nad názornost - ten filtr se normálně vyměňuje po 24 hodinách. Odborníci z týmu dr. Šráma ho museli měnit po 3 hodinách a věřte mi, že byl černý jako uhel. Ale to pana náměstka Madeje bolet nemusí, on na semináři, pořádaném nadací Dítě je dar, nebyl, takže ho to bolet nemusí.
Pobavil mne i náš veselý primátor Petr Kajnar, který se jaksi post scriptum vyjádřil, že město zvažovalo žalobu na stát, ale protože vláda je ochotna o ovzduší v regionu jednat, tak nic podávat nebude (http://www.ceskenoviny.cz/ekologie/zpravy/ovzdusi-na-severu-moravy-se-dale-zhorsuje-situace-se-nezlepsi/446553&id_seznam=).
No, mám neblahý pocit, že město "zvažovalo" asi stejně důsledně jako před časem, kdy prý jeho představitelé přemítali, zda by nebylo vhodné v čase smogu a inverze umožnit obyvatelům města, aby jezdili městskou hromadnou dopravou zadarmo... Zvažovali, zvažovali, ale nezvážili. (Čím to, že jsou tady všichni, když jde o ovzduší, tak nějak liknaví a váhaví?)
Ale hezký pokus to byl, myslí to s námi, hoši na radnici, bez pochyby dobře.

mitlik.jpg

Hysterie opravdu, ale opravdu nepomůže
Tak, milí Ostravané, klid, pan náměstek má recht - hysterické hledání viníka nepomůže. Máme před volbami, a ať už zvítězí Oranžoví, Modří, Černí nebo Žlutofialoví, jisté je jen jedno - ten klid, po němž pan náměstek tak prahne, jim jednoduše nesmíme dopřát.
To naše zdraví a naše plíce dostávají zabrat a nic zpátky nedostávají. Naši drazí politici si zvykli, že dostanou hlas, zasednou v úřadu a hotovo. Přece nebudu řešit, co mne nepálí. Přece nebudu řešit, když k tomu nemám kompetence, přece nebudu řešit, když to není (pro mne) akutní... To jsou všechno výmluvy, není nic snadnějšího než se zaobalit snůškou frází a pseudoodborných termínů.
Vše, co se týká ovzduší, řeší politici v Moravskoslezském kraji deset minut po dvanácté. Je to především jejich ostuda a jejich zodpovědnost. A zůstane to tak, i když je politika vynese kamkoli vzhůru, třeba do Evropského parlamentu. Tím větší ostuda, vždyť dnes na tom jsme tady u nás v Ostravě nejen nejhůř v České republice, ale v Evropě vůbec.
To není smutný primát, to je hodně ubohý a pitomý primát.
A právě proto, milí Ostravané, nedopřejme politikům blažené spočinutí v jejich křeslech, současných či budoucích, a nezapomínejme. Teď nám stále celý ten průšvih připomíná každé zakašlání, ale přijde jaro, léto a snad se konečně bude i lépe dýchat. Ale ani tehdy nesmíme zapomenout a nechat je, naše milé politiky, v klídku podřimovat.
Tenhle kraj i naše děti za to stojí.
Nebo ne?

Autor: Dana Havlenová | karma: 17.78 | přečteno: 1557 ×
Poslední články autora