Dana Havlenová

Dýchejme, Ostravaci, vzduch je zase plný svinstva!!!

18. 02. 2010 14:16:18
Pár dní překračovaly hodnoty polétavého prachu ve vzduchu přípustnou hodnotu jen málo, jaksi hravě. Dnes ráno u nás v Zábřehu zase lámeme rekordy (juchů!!!), podle teletextu ČT už nám naměřili 293 (!!!), podle www.ceskenoviny.cz dokonce 319 mikrogramů (!!!) na kubický metr.

Ponechme stranou, že v takovém ovzduší každý rád vyrazí do zamořeného města z jakýchkoli důvodů, pokud tuhle z politického a zdravotního hlediska zanedbatelnou informaci zjistí.
Jíst se musí, tak vzhůru do roboty!!!
Ponechme stranou, že vydělávat se musí taky. No musí, to se nedá obkecat. Takže vzhůru za pult, do fabriky nebo třeba kadeřnického salonu!!!
Ponechme stranou, že úřadovat se musí... Kdo by pak například vymáhal daně? Tak vzhůru do úřadu, Ostravaci!!!

Škodliviny v ovzduší způsobují nejen akutní nemocnost, poruchy imunity, terén pro vznik rakoviny, ale také změny genetické. To znamená genetické postižení dalších generací lidí, kteří jsou smogu vystaveni. (MUDr. Eva Schallerová, Ostrava)

A co politici...??? No, bez těch to nakonec taky nejde, kdo by přece za nás, jejich voliče, bojoval legálními prostředky za naše snesitelnější životní prostředí? Tak vzhůru, ostravští "politici", do magistrátních a krajských kanceláří, vaši budoucí voliči dnes a denně "monitorují", co podstatného a životně zásadního jste schopni pro ně doopravdy udělat!!!
Ale nechme hrátek se třemi vykřičníky.

Pořád ještě, jak známo, občan smí promluvit prostřednictvím médií, a tak jsem si dopoledne otevřela, u vědomí, že prachu je ve vzduchu dneska zase skoro až moc (tedy ne skoro, jenom šestkrát víc než je zdrávo), internetové zpravodajství Moravskoslezského deníku. A strnula jsem úžasem - rozesmátý Martin Pleva je celý spokojený, že nám teď v Ostravě budou měřit hodnoty jedovatin ve vzduchu "unikátní bedýnky". No potěš pámbu, ony se snad zatím neměřily? Je mi fuk, jestli o tom svinstvu informují jakkoli specifické škatule, já potřebuju, jako obyvatel tohoto města, abych se nemusela bát pozvat sem svoje vnučky z oblastí, kde takové štěstí nemají a hodnoty jedů ve vzduchu nepřekračují dlouhodobě přípustné normy. No, Martin Pleva zřejmě patří k těm, koho nezajímá, do čeho roste jeho malá dcerka.

...prach není čistý a sterilní, takže nedráždí jen tím, že na sliznici ulpí. Je "obohacený" dalšími jedy a ty samozřejmě vyvolávají další a další klinické potíže, které opět působí dojmem nemoci. Prach obohacený kancerogeny, dlouhodobě jistě bude jednou z příčin, proč přibývá rakoviny, ale to až následně. V první, rané fázi, se bude chovat jako velmi škodlivá chemikálie, v místě vstupu do organismu. Jedy navázané na prach, vyvolávají kolem sebe reaktivní zánět, někdy velmi silný, úměrně agresivitě škodliviny. (MUDr. Eva Schallerová, Ostrava - !!!)

Ostatně Moravskoslezský deník velmi zasvěceně pořád dokola informuje o budoucnosti Ostravy. Na Novou Karolinu už se prý vracejí stavbaři, Černou louku už si rozparcelovali architekti, aby tady mohly vznikat stavby, nad nimiž kulturní svět užasne.
No je to všechno velmi hezké, jen mi není tak docela jasné, jak v těch všech přenádherných administrativních, zábavních, obchodních a nedej bože taky bytových stavbách budou řešit kvalitu vzduchu. Já chápu, že Ostrava (!!!) má držet zobak, bo jinak tady nikdo nebude chtit stavět. Ale to je zřejmě jediná možnost, aby se za zobak chytili politici a začali kolem stolu honit znečišťovatele ovzduší - ne krucipísek ty malé, ale ty, kteří opravdu pořád dokola bezostyšně likvidují plíce novým a novým generacím malých Ostravanů.
Nevěřím, jako vesele se na své ostravské čtenáře usmívající Martin Pleva, že to se neví a je třeba to dál a ještě specifičtěji monitorovat. To je jen další bohapustá výmluva těch, kdo za to zodpovídají, to jest vedení města a kraje. Je smutné, když se z Ekonomického právního servisu dozvíte, že Ostraváky zajímá, co dýchají, teprve když když prakticky nemají co dýchat. Proč?

Jestliže jdete dlouhodobě z nemoci do nemoci, kašlete až vám lezou oči z důlků, kýcháte od rána do večera, pálí vás v krku i na průduškách, máte bolesti žaludku a hlenovité nebo vodnaté průjmy, bolí vás každý kloub, kostička i sval a tohle se opakuje v cyklech od podzimu do jara, nejde o žádnou klasickou nemoc, to je pouze dopad toho, co tady dýcháte. Vyčerpaný organismus se prostě od těch sajrajtů snaží očistit jak to jen jde, ale každou další atakou je v důsledku oslabenější. (MUDr. Eva Schallerová, Ostrava, !!!)

Je nanejvýš smutné, když vám starousedlík v letech řekne - no, Ostraváci byli vždycky nejposlušnější...
Nechci příliš zobecňovat, nepatří k mým denním zábavám monitorovat místní tisk, ale práce místních novinářů, kteří nejsou schopni nastavit politikům ani podnikatelům kloudné zrcadlo, je v souvislosti s ovzduším hodně mizerná. (Copak jim asi brání, aby pořád dokola nezveřejňovali, jaké zdravotní důsledky tohle "podnikání" prokazatelně má?)
V tomtéž Moravskoslezském deníku mne o tom smutně přesvědčil pokus o glosu Zdeňka Janiurka, ostudně umístěný mezi články souvisejícími s ohavným ovzduším ve městě. Reagoval v ní na nedávné doporučení Blesku Ostravu prodat za kačku Polákům. Velmi hloupě a emotivně se rozčilil na nesprávného viníka u zaútočil "na Prahu". A zopakoval mezi omezenými starousedlíky otřepanou floskuli o líné Praze a makající Ostravě. Ten k uzoufání ubohý a okoralý bard zůstal dvacet, možná třicet let, ale možná ještě hloub v minulosti. A o tu už přece dávno nejde. Osobně naprosto nechápu, jak takový blábol mohl slušný deník vůbec zveřejnit, ale to je věc jiná. Ale na druhou stranu - ten dokonalý úlet je rovněž dokonalým pokusem o svedení na nepravou stopu. Proč nadávat primátoru Kajnarovi a hejtmanu Palasovi, když můžu vynadat Pražákům, že?

A ještě jedno zdravotní upozornění - ve vzduchu není jen prach a nejsou to jen PAU. Jsou to také oxidy dusíku, oxid uhelnatý, oxidy síry, formaldehyd, těžké kovy, ... Máte migrény? Točí se vám hlava? Jste unavení? Pálí vás pokožka? Těžko se soustředíte? Jste nervózní, podráždění a popudliví? Špatně spíte a ráno nejste schopní vstát z postele? Ano, i to jsou další projevy a rozhodně ne žádné klasické nemoci. (MUDr. Eva Schallerová, Ostrava, !!!)


Přes to všechno, a zejména neochotu ostravských novinářů přijmout vlastní zodpovědnost a spoluúčast v zatím neexistující kampani za Ostravu bez jedů ve vzduchu, nezbývá, než zůstat optimistou. Někteří mladí obyvatelé Ostravy (bohužel, zatím o sobě nedávají moc slyšet) už příliš netrpí místním zápecnictvím a zahleděností do časů minulých, naopak. Jsou schopni přemýšlet o tom, co se kolem nich děje a co by se dít mělo, nepodléhají tak snadno politickým masážím zprava ani zleva. Skoro to vypadá, že jsou - na rozdíl od místních novinářů - schopni používat zdravý selský rozum.

Jsem zvědavá, kdopak bude jednou ve snových budovách v Nové Karolině a na Černé louce "makat". Jestli to těm mladým bude pořád ještě stát za to, když se nikdo nepostará o to, aby mohli dýchat vzduch bez jedovatého svinstva. Možná se nakonec rozbřeskne i Martinu Plevovi v Moravskoslezském deníku. Ti mladí, kteří nebudou přivázáni nevím jakým poutem k Ostravě, totiž nebudou chtít žít v komíně a už vůbec nebudou chtít, aby jejich děti přicházely na svět s vysoce pravděpodobnou diagnózou astmatu či rakoviny.
Pro omezené politiky, zvyklé na svůj klídek, to není dobrá zpráva.

Autor: Dana Havlenová | karma: 31.85 | přečteno: 3119 ×
Poslední články autora