Dana Havlenová

Amnestie jako z praku aneb 1 + 1 = 3,5

10. 01. 2013 21:20:02
Nadohled prezidentským volbám se pan prezident dopustil amnestie. Člověk by nevěřil, co se v téhle souvislosti, a nakonec i bez ní, nedozví.
Premiér Nečas za nic nemůže, neboť za nic nemůže, i když mu to nedělá žádnou radost.
Premiér Nečas za nic nemůže, neboť za nic nemůže, i když mu to nedělá žádnou radost.www.denik.cz

Tak třeba - vláda je zodpovědná pouze za provedení amnestie, nikoli za její rozsah (skálopevný Kalousek). Premiér musí amnestii podepsat, jinak to ani nejde (přesvědčený Nečas). Kvůli utajení nikdo nemůže ani zkoumat, jak rozsáhlá amnestie bude, navíc zlotřilí advokáti poškozeným v podvodných projektech jen věší bulíky na nos a stejně jim nijak nepomohou (blahosklonný Jakl). Útoky na amnestii jsou útokem na prezidenta, o amnestii ani o vězně či stíhané prý vůbec nejde (podmračený Klaus, který o amnestii už nikomu nic vysvětlovat nebude). Pokud to náhodou nevíte, tak 1 + 1 = 3,5.

S amnestií je potíž. Kdo by to byl řekl?
Kupodivu i do vlády pronikl názor, že s touhle amnestií je tak nějak potíž. Ale zase ne tak moc, aby si kvůli tomu kdokoli ze zainteresovaných (na vládě) chtěl zpod pozadí vysouvat židli. Zneklidnělý prezident-čekatel Schwarzenberg by prý rád viděl, aby stát, který způsobil poškozeným amnestií újmu, také tuto újmu napravil, tedy aby zaplatil, co zatím soudy nedokázaly vymoci. Jenže - jak tvrdí další prezidentský čekatel, tentokrát Dienstbier - pokud soudy následkem amnestie nebudou mít možnost ve věci rozhodnout, nebude možné ani nic vymáhat. A tak starostové za STAN (a tedy kamarádi čekatele Schwarzenberga i skálopevného Kalouska) uvědoměle uklízejí portrét stále ještě prezidenta do šuplíků, stejně jako někteří ředitelé škol (1 + 1 = ?). A zatímco Karolíně Peake definitivně vychladla horká hlava a opět směle usedá vedle svého oblíbeného premiéra (zřejmě proto, že z ní učinil ministryni obrany s historicky nejkratším funkčním obdobím), jihočeským studentíkům hlavy nechladnou ani dost málo a dál – štafetově - hladoví proti jihočeské radní za KSČM, která má řídit tamní školství... Je to opravdu velké hrdinství a projev skutečného pochopení demokratických principů. Přesně v duchu 1 + 1 = 3,5.

Když je bílá černá a černá bílá
Vlastně se neděje vůbec nic, na co by našinec nebyl dlouhodobě připravován a hněten. Veřejný prostor a zejména pak politické kruhy jsou tu přece proto, aby člověk konečně zapomněl, že bílá je bílá a černá černá. Nemá smysl kupit další důkazy morální a názorové pružnosti jednotlivých politiků, modrých, oranžových i docela jinobarevných. Prezidentovu amnestii dnes v podstatě obhajuje už jen Hrad, všichni ostatní se tváří jako pudink právě vytažený z ledničky (až na opozici, která má opět o čem mluvit).
Selský rozum napovídá, že taková amnestie vzniká týdny, ne-li měsíce, a že se na její přípravě podílí tým specialistů, neboť jde o společensky poměrně náročnou událost. Podle hlavního specialisty na hnutí prezidentovy psýchy, tajemníka Jakla, to však vypadá, že o ní rozhodovala jakási posvěcená hradní trojice ne zcela určitého složení. Jenže pro to neexistují žádné důkazy, protože způsob, jakým amnestie vznikala, a kdo ji vlastně vymyslel, halí v Česku až neuvěřitelné tajemství.
Zdravý rozum velí nevěřit, že tohle - amnestii v takovém rozsahu - by mohl spískat jakýkoli triumvirát, protože to prostě nejde. Nejvyšší státní zástupce připustil, že bude muset – následkem druhého článku vykutálené hradní amnestie – zastavit stíhání v 18 velkých případech, celkově pak půjde o 100 až 150 případů. Prostý selský rozum napovídá, že to vůbec není málo.
Co za tím tedy vězí? Hradní kutilové to přehnali se sklepními zásobami svatovavřineckého?
Předseda Ústavního soudu tvrdí, že prezidentská amnestie byla připravena "naprosto diletantsky". Kontrasignace premiéra je prý v ústavě právě proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady. Pavel Rychetský však poněkud okrouhle viní prezidentovy a premiérovy "poradce".

Selský rozum nepomůže
Nechme ale stranou selský rozum, ten nám v Česku stejně k ničemu není. To bychom si nakonec mohli začít sečítat jedna a jedna a mohli bychom dojít k závěru, že nějaký dobrý kamarád včas upozornil třeba bývalého manažera fondu Trend, co se na Hradě chystá, neboť by se mu to mohlo moc hezky hodit...
Mohli bychom taky třeba dojít k závěru, že premiér vlastně vůbec premiérovat neumí (možná proto se stávajícím prezidentem tak nerad obědvá). Ono to s tím naším aktuálním premiérem je vážně divné - jednak za nic nemůže, jednak je naprosto pravidelně velmi udiven, překvapen a dokonce zaskočen.
Mohli bychom si pak taky položit otázku, proč se vlastně prezident nechal vmanévrovat ke skutku tak naprosto spornému, o němž muselo být přece i hradním mudrcům jasné, že se strhne bouře (A mohli bychom si taky třeba odpovědět, že se to tedy už muselo vyplatit, když mu za pár týdnů končí mandát).
Podstatné ale je, že ať už se strhne cokoli, nestane se naprosto nic, protože naše legislativa to neumožňuje. Ústavní stížnost proti amnestii nemá podle ústavních právníků šanci na úspěch. Prezidentovi i premiérovi (který s tím prvním fakt vůbec nechce obědvat) tohle všechno projde, amnestovaní bez domova si dají charitní polévku, ti lépe situovaní si nejspíš dají frťana a někteří se pak konečně a v klidu odstěhují na Bahamy. Ostatně tři muži odsouzení v kauze H-systém už jsou dnes prý fakticky čistí, přestože připravili stovky lidí o životní úspory. Vždyť přece 1 + 1 = 3,5.
A co s tím? Nic.
Je to jako přírodní katastrofa - je to děsné, ohavné, šílené, ale zjevně se tomu nelze nijak bránit. Zdravý selský rozum napovídá, že tohle se musí "jen" přežít.
Přímou volbou pošleme na Hrad novou hlavu státu, ale může to něco změnit? Jsem skeptická (a jak tak poslouchám předvolební superdiskusi v ČT, jsem ještě skeptičtější). Potrvá ještě hodně dlouho, než 1 + 1 nebude 3,5.

Autor: Dana Havlenová | karma: 26.27 | přečteno: 1117 ×
Poslední články autora