Ochrana ovzduší po česku aneb Burešova plichta

Nedělám si příliš iluze o duševních schopnostech, empatii, či předvídavosti našich  tak zvaných poslanců. Poté, co schválili nový zákon o ochraně ovzduší, jsem zřejmě ztratila i ty poslední.

Poslanci přijali pro tuto zemi poměrně podstatný zákon. Stalo se. Ovšem - jak je v kraji zvykem - s dodatkem. To, co nakonec poslanci rukou společnou a nerozdílnou schválili, počítá s úplným zrušením všech poplatků za všechny škodliviny vypouštěné do ovzduší. O tuto zásadní změnu se postaral nenápadný člen ODS, poslanec a inženýr Jan Bureš. Kde ho tak najednou vytáhli z rukávu, bůh ví, zatím jsem o něm málem ani nevěděla. Nicméně povedlo se mu dostat do autu většinu obyvatel Moravskoslezského kraje, tedy tu, která tady žije, bydlí a musí tady denně - dýchat.

Hlasování? Vlk se nažral, koza se může dusit dál
Čím víc se člověk dočítá o tom, jak se ve sněmovně hlasovalo (tedy kdo a jak), tím hůře se mu dýchá. Máme v parlamentu dokonce 22 poslanců z Moravskoslezského kraje. Jak hlasovali? Pozoruhodně.
Pouze tři dali jasně najevo, že zákon nepodpoří (Bubeníková a Witoszová za TOP 09 a Rusnok za VV), další se buď "omluvili" (není mi moc jasné, co to znamená, zřejmě vážně ochořeli), nebo se zapomněli "přihlásit", dva se "zdrželi". Zjevně nepovažovali za důležité vůbec se hlasování zúčastnit.
Naopak - všichni tři poslanci za KSČM kupodivu podpořili zájmy nadnárodních firem, ale čemu se divím v čase, kdy neplatí, co platilo včera. Programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký v Deníku Referendum tuto zvláštní metamorfózu vysvětlil následovně: „Kateřina Konečná dlouhodobě působí jako skrytý mluvčí koncernu Mittal. Vždycky okázale mluví proti smogu, ale když přijde na hlasování, zorganizuje, aby celý klub jako jeden muž hlasoval pro smog, pro dotace koncernům z veřejného rozpočtu a proti zdraví lidí.“ (http://www.denikreferendum.cz/clanek/12525-snemovna-schvalila-pulmiliardovy-dar-znecistovatelum-hlasy-ods-kscm-a-cssd)

Těžký, přetěžký porod... Trval léta
Na zákon o ochraně ovzduší už čekáme docela dlouho. Měl by přinést nikoli nepodstatné limity, jejichž zavedení čeští politici doslova vlastní hrudí úspěšně (a po léta) blokovali. Takže tzv. Burešův návrh v dějinách příprav právě tohoto zákona vlastně ani moc nepřekvapuje. Původní (Chalupův) návrh se jednoduše nehodil, možná ani ministru Chalupovi. 
Normální smrtelník se brání představě, že všechno to dění v parlamentu je jen jakási hra. Tak nějak už to zase vyšlo tak, jak kdosi potřeboval. Kdo vlastně hlasoval s kým? Ministr Kalousek s Burešovým návrhem nesouhlasil a zákon nepodpořil, zato zcela veřejně připomněl zvláštní lobbistické vztahy ve sněmovně. Ministr Chalupa návrh zamítl (a mohl si to dovolit, v dresu ODS jej odmítli už jen dva další poslanci), poslanec Sobotka návrh odmítl, poslanec Zaorálek se omluvil...
Před pár dny mne poměrně rozčílilo vystoupení stínového ministra průmyslu Milana Urbana v České televizi: velmi zaujatě (zjevně také dýchá pro "český průmysl") vysvětloval dosah nového zákona o ochraně ovzduší, pokud by byl přijat, tak jak byl navržen - prý by byl pro mnohé výrobce likvidační. Ale co čekat od hrdiny, který byl za svůj vpravdě úsměvný výrok („Limity jsou pozůstatkem posttotalitní doby, kdy ještě neexistovaly základní demokratické právní principy“) nominován na cenu Zelená perla roku 2004?
A jak vážně svůj návrh myslel ministr Chalupa? Pravda, po letech a letech příprav a neschvalování by mohl být za hrdinu, že zákon přece jen dotáhl až do parlamentu.
Ráda bych připomněla, jaká je praxe: zatím to spíš vypadá, že ovzduší v regionu má zlepšit zejména bič na lotříky, kteří si doma topí ve špatných kamnech. Dokonce už se v Ostravě objevil pojízdný billboard s nápisem Dýcháte, co topíte. U nás v Zábřehu jsme ve čtvrtek (9. února 2012) mezi 18. a 19. hodinou měli 224 µg/m3 PM10 (limit je 50) a 197 µg/m3 PM2,5. Pravda, leckdo tu topí lecčím, ale jsme tu většinou sídlištní zástavba, takže myslím, že většina obyvatel této části Ostravy ani nemůže ovlivnit, čím se tu topí.

Hra nebo totální neschopnost?
Je děsné vědět, že dojde-li na lámání chleba, poslanci zvolení do parlamentu za náš nemocný region zmizí v džungli vlastních či jiných zájmů a zapomenou, co po nich jejich voliči chtějí a co naprosto zásadně potřebují k normálnímu životu. Je naprosto jedno, jaké barvy tito poslanci nosí, jestli oranžové, modré, rudé nebo jiné. Nejde jen o neochotu nastavit konečně jasně stanovená omezení všemu, co prokazatelně a prokázaně škodí lidem, kteří tady žijí. Jde o to, že lidé, kteří jsou poměrně velmi slušně placeni za to, aby hájili naše zájmy, a tedy i naše zdraví a zdraví našich dětí, při schvalování "Burešova" zákona o ochraně ovzduší naprosto selhali a schválili po letech příprav nesmysl, blbost, výsměch lidem, kteří už zase dýchají karcinogenní svinstvo s každým nadechnutím.
Bojím se, že část poslanců hlasovala a vůbec netušila, o čem. Nechali se přesvědčit a neptali se. A to je na celém schvalování zákona o ochraně ovzduší asi vůbec nejhorší.

 

Jak hlasovali poslanci zvolení v Moravskoslezském kraji:
ČSSD: Zaorálek M, Michalík M, Váhalová 0, Klučka A, Velebný A, Rykala M, Šincl M,
ODS: Drobil 0, Wenigerová 0, Svoják A, Stanjura A, Krupka Z
TOP 09: Lukša M, Bubeníková N, Witoszová N
VV: Rusnok N, Drastichová M
KSČM: Konečná A, Halíková A, Opálka A
Nezařazení: Kočí Z
(Z - zdržel se, M - omluvil se, 0 - nepřipojil se, A - Ano, N - Ne)

podrobněji na http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=55604&o=6

Kdyby snad někdo pochyboval, co se ve sněmovně odehrává, pak doporučuji následující příspěvek http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/212411000370210/obsah/189816-ne-chranene-ovzdusi/

Autor: Dana Havlenová | sobota 11.2.2012 0:35 | karma článku: 20,03 | přečteno: 1278x