Drobil, Kajnar, miliardy a volby na dohled

30. 07. 2010 23:16:19
Tak nám prý ministr Drobil přivezl do Ostravy čtyři miliardy, ohlásila spokojeně moderátorka v hlavních zprávách České televize. Ta zpráva byla tak zmatená, že nezbylo než se ponořit do internetového zpravodajství a zapátrat, co to vlastně "přivezl".

Byla to podle všeho vydařená show - fotoaparáty blýskaly, regionální politici cenili zuby a čerstvý ministr (který nedávno připomněl, že "průmysl není sprosté slovo") oblékl tentokrát kromě značkového obleku také výraz znepokojeného otce.
Kromě zmíněného čtyřmiliardového příslibu na zlepšení ovzduší v regionu vyjádřil obavu, že ostravské ropné laguny nebudou pročištěny tak rychle, jak by mohly - osobně prý dohlédne, aby zmizely do roku 2018. Dále chce umožnit vyhlášení tzv. nízkoemisních zón, kam by směla jezdit pouze auta, která splňují přísné emisní limity. A už letos na podzim hodlá předložit vládě příslušnou novelu zákona, která by toto opatření umožnila. Zkrátka - snaží se (předvolební body pro ODS?).
Také hejtman Jaroslav Palas se zubil do televizních kamer velmi spokojeně ("Prezentovaná opatření reagují na naše požadavky, které jsme předložili bývalé ministryni Rút Bízkové. Jsou to první opatření podložená financemi, takže se budou realizovat," pravil doslova podle ČT24. Kde bere zničehonic tu jistotu? Že by pro změnu předvolební body pro ČSSD?
Leč netřeba podléhat předčasnému optimismu.

Jak to bylo pohádko...
Jak se kdokoli snadno přesvědčí, například na servru aktuálně.cz, nic z toho, co Pavel Drobil tak chrabře do Ostravy přivezl, vlastně není žádná novinka.
Za prvé - firmy a radnice totiž o dotace z evropských fondů mohou žádat už léta, jenže o ně z jakéhosi (mně) zatím nejasného důvodu téměř nežádají.
Za druhé - s nápadem vyčlenit peníze z evropských fondů jen pro Moravskoslezský kraj přišel už Jan Dusík a to dokonce v loňském roce. Poté - ještě coby Dusíkova náměstkyně - se právě tímhle zabývala Rut Bízková (později poněkud ČEZ-ká ministryně životního prostředí, nyní opět náměstkyně ministra téhož resortu).
Za třetí - nízkoemisní zóny ve městech, jsou součástí návrhu nového zákona na ochranu ovzduší, který vznikal už za ministra Martina Bursíka.
Za čtvrté - návrh zákona, který by zavedení takových zón umožnil, běhá už přes půl roku v připomínkovém řízení mezi resorty...
Takže občane, klid, jak známo nic se nedá uspěchat, tady u nás v Ostravě už vůbec ne. To jen volby, které už jsou zase s příchodem srpna málem nadohled, zřejmě způsobují ten náhlý ruch a shon. Body je třeba sbírat a politiky je třeba brát především jako slušně placené herce, kteří naplňují určitý scénář. Takže Pavel Drobil prostě jen přišel, navrhl a hlavně - slíbil. Nic víc a nic míň.
V předvolebních souvislostech bylo jen hezké vidět, jak si pánové Drobil (ODS), Palas (ČSSD) a Madej (ČSSD) spokojeně poklepávají po ramenou, ačkoli k tomu nemají nejmenší důvod.

Primátor bez nástroje
Před časem mne téměř rozplakalo vyjádření současného primátora Ostravy Petra Kajnara pro časopis E15. "Asi před čtyřmi roky jsem se sešel s Lakšmím Mittalem a tehdejším hejtmanem Evženem Tošenovským. Přemýšlel jsem, proč tam vlastně stojím, když nemám v rukou žádné nástroje," pravil doslova (http://www.e15.cz/nazory/rozhovory/petr-kajnar-pokud-budeme-prisnejsi-nez-polaci-ostravsky-prumysl-zabijeme).
Pro obyvatele Ostravy a občana, z jehož daní by se právě toto město mělo rozvíjet, je to velmi trudné čtení.Vypadá to, že takový primátor, i kdyby měl pět limuzín a deset kanceláří, je jen bezbranný chudák odkázaný na nepřízeň státu, potažmo Unie.
Mám neblahý pocit, že mi to nestačí. Nevyhovuje mi primátor, nad jehož vyjádřením by člověk zamáčkl slzu, protože on "nemá nástroj". Jsem totiž přesvědčena, že on ho má a vždycky měl, stejně jako kterýkoli z jeho spoluobčanů. Má totiž ruce, má hlavu a má ústa. To on byl zvolen, aby přímo a zásadně hájil moje a naše zájmy a především to hlavní a nejpodstatnější právo - právo na čistý vzduch pro mne, pro nás a naše děti. Kdyby to totiž aspoň zkusil - tedy dávat tvrdě a hlasitě najevo, že to, co se děje v Ostravě je ostudné a nemá to jinde obdoby, protože stát nedělá dost, měl by dnes za sebou své voliče a patrně i mnohé další, protože by projevil, že je slyší a že je chápe. Takhle se jen připojil k politikům, kteří dosud nepochopili, v čem jedině a pouze spočívá jejich služba. Žaloba, kterou za Ostravu podal na stát, by nepůsobila jako marný pokus o vyústění druhořadé frašky.
Ministr Drobil již dříve připomněl poněkud nekonkrétní "tlak", který přiměl Arcelor Mittal zahájit "odprašování". Bez toho by se prý firma do modernizace nepustila. Má zjevně pravdu.
Já jen doufám, že ten "tlak" bude pokračovat, že si lidé uvědomí, že politici jsou taky jen lidé a dělají jen to, co se po nich chce. Ukazuje se, naneštěstí, že může být životu nebezpečné nechtít nic. Tady u nás v Ostravě to platí víc než jinde v tuzemsku.

Autor: Dana Havlenová | pátek 30.7.2010 23:16 | karma článku: 11.07 | přečteno: 964x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1667
Tko sam, što sam... Snad jen snílek, toužící po troše mlhy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...